HARMADIK ÉS NEGYEDIK OLTÁS A PRAXISBAN

HARMADIK ÉS NEGYEDIK OLTÁS A PRAXISBAN

TUDNIVALÓK A HARMADIK OLTÁS SZÜKSÉGESSÉGÉRŐL ÉS A NEGYEDIK OLTÁSRÓL

 

Tapasztalatok a április közepéig megbetegedettekkel: 

 

- oltatlanok, javasolt az azonnali oltás

 

- 2x oltottak bármilyen vakcinával, 2. oltás 4 hónapnál régebben, azonnal szükséges a 3.oltás

 

- 3. oltásként kaptak csak Pfizert, előtte (Sputnyik, Astra, Sinopharm,Janssen), így sokaknál még így sem alakult ki megfelelő védettség.

 

Ehhez további tudományos eredmények az alábbi linken:

https://www.diabetescentrumszeged.hu/hirek/haziorvosi-hirek/covid-fertozeshez-kapcsolodo-teendok-es-favipiravir-tudnivalok.html

 

A praxisban szerzett tapasztalatok miatt a
4. oltáshoz továbbra is javaslom a
neutralizáló antitest-mérést.
 
A rendelőnkben
elérhető vizsgálómódszer
Szegeden egyedülálló, a többi labor általában
csak tüskefehérje elleni IgG szintet
határozza meg. 
A szakemberek jelentős része ezt tartja a
leginformatívabb, genetikai alapú
meghatározásnak. 

 

Jelen helyzetben különösen javasolt a harmadik oltás után

 

- hogy az antitestszint birtokában döntsön mégis a 4. ismételt oltakozásról
-  kiderüljön, 3 oltás ellenére nagyobb szociális távolságot vagy kisebbet tartson.
 
Terveim szerint a 3. oltás után a javasolt 4 hónapnál hamarabb is beadnám a 4. oltást azoknak,
  • akiknek az antitestmérésnél igazolódik, hogy akár a nem mRNS alapú alapimmunizálás után felvett 1x Pfizer nem emelte kellőképpen az antitest mennyiségét
  • akár egyéni gyengébb vagy rövidebb ideig kitartó immunválasz miatt nem elegendő az ellenanyag-szintje

Az antitest-szint számszerűen szakmailag teljesen megalapozottá tenné a 4. oltás alkalmazását.

A negyedik oltás előtt sokakban felmerül, hogy feltétlenül szükséges-e ismét oltakozni.

A szakmailag korrekt döntéshez a gyakran álpozitív és álnegatív eredményt adó IgG- és IgM-szintet drágán meghatározó módszer helyett immár elérhető egy budapesti laborban a tüskefehérje elleni antitest szintet pontosan meghatározó lehetőség is (ROCHE cég módszere). A tüskefehérje elleni antitest az, ami a Covid -19 vírusnak ahhoz a részéhez képes kapcsolódni, és így hatástalanítani, amivel a vírus a testünk sejtjeihez kötödik, és megbetegedést képes kiváltani. Ez a módszer 99%-os megbízhatósággal rendelkezik, így amennyiben ezen fehérje elleni antitest mennyisége határérték feletti, akkor kijelenthető, hogy az illető megfelelő immunválasszal rendelkezik az oltásnak köszönhetően. Amennyiben nem éri el a határértéket, akkor mihamarabb újra kell oltani. Ezért mindenkinek előnyös lenne az oltás előtt ezt a vizsgálatot elvégeztetni.

Ennek hátteréről az alábbi linken olvashatnak:

https://www.diabetescentrumszeged.hu/haziorvosi-hirek/covid-19-tuskefeherje-elleni-neutralizalo-antitest-szint-merese-a-legkorszerubb-modszerrel.html

 

 

A negyedik oltást a praxisban szeretném amennyire lehet szakmailag megalapozottan beadni.

Felelős döntést hozni, sajnos  különösen a keleti oltóanyagoknál a tudományos eredmények hiányában lehetetlen, ameddig nem ismerjük, hogy kinek milyen az ellenanyagszintje. Erre továbbra is sajnos csak a térítéses vizsgálat maradt.

Aki nem szeretne antitest meghatározást, oltóponton bármikor felveheti a 4. oltást, ha eltelt legalább 4 hónap a harmadik oltás óta.

 

 

A praxisba csak PFIZER oltóanyagot rendelünk és csak azzal oltunk. A szakemberek is egyetértenek abban, hogy bármilyen alapimmunizálás után csak a mRNS vakcinák (Pfizer, Moderna) választandók 3. oltásként. Néhány antitestmérés az újraoltás után igen jelentős neutralizáló antitestszintet igazolt, akár homológ, de néhány esetben heterológ oltás után.

  
  • A nem mRNS oltottaknak (Sputnyik, Sinopharm, Astra, Janssen) a 2. oltás óta eltelt időtől függetlenül javasolt a 3.oltás. 
  • A 4-5 hónapnál régebben mRNS (Pfizer, Moderna) oltással immunizáltak antitestszintje is olyan mértékben csökkent, hogy azonnali újraoltásuk javasolt!
A 3. oltás azoknak is javasolt, akik 2.5-3 hónapnál régebben, bármilyen immunizáltság mellett bizonyítottan átvészelték a betegséget.

 

 

 

 

 

 

 

 


        

        

 

 

© IntroWeb | 2020 - Weboldal készítés, SEO