Neurométer

Megérkezett a legmodernebb eszköz az Újszeged Egészségközpontba! Részletek:

IDE KATTINTVA

A diabeteses idegkárosodás (neuropathia) a neuropathiák harmadáért felelős, így igen gyakori, hogy ez a szövődmény hívja fel a figyelmet a cukorbetegségre. Az idegkárosodás típusos tünetei közé tartozik, hogy a hőérzés, a fájdalom, a vibráció vagy a tapintás érzése csökken, vagy ki is esik. Emiatt előfordul, hogy a páciens nem veszi észre a sebek, fekélyek kialakulását a lábán. Gyakori a bizonytalan járás, zsibbadás, bizsergés érzése a lábon. Ezek a tünetek érdemben nem visszafordíthatóak, így a legfontosabb a lehető leghamarabb felfedezni a diabetest és a neuropathiát. Ennek egyszerű fájdalommentes lehetősége a Neurometer vizsgálat, mely az Újszeged Diabetes Centrumban előzetes időpont-egyeztetést követően mintegy 30 perc alatt elvégezhető. Amennyiben igazolódik ilyen eltérés, mind a diabetológus, mind a neurológus javasolhat a tüneteket enyhítő kedvezményes gyógyszeres kezelést.

 

A Neurometer olyan diagnosztikus készülék, mely alkalmas mindhárom szenzoros rosttípus egyidejű, specifikus, számszerű eredményt adó egyszerű vizsgálatára. A vizsgálat a bőrön keresztül történő elektromos ingerlés során az áramérzet küszöbérték meghatározásán alapul.  Az áramerősséget fokozatosan addig növeljük, míg a vizsgált személy az impulzust megérzi, majd addig csökkentjük, amelyen már nem vált ki áramérzetet, bizsergést. A vizsgálatot mind a felső, mind az alsó végtagon elvégezzük 3 frekvencián ( 2 kHz, 250 Hz, 5 Hz). A magas frekvencián nyert adatok a nyomásérzés és a vibrációs ingerküszöb értékére adnak információt, így a vastag rostok funkcióját tükrözik. Az alacsony frekvencián nyert értékek a hőérzetet vizsgáló módszerek eredményével vannak összefüggésben, így a vékony rostok működésről nyújtanak információt. A normális tartomány feletti értékek kései érzékelésre utalnak, tehát az idegrostok csökkent működésére figyelmeztetnek. A normálértékek alatti eredmények túlérzékenységre utalnak. A Neurometer  így információt ad a vékony, nem myelinhüvellyel borított, fájdalomérzetet közvetítő  idegrostok számszerű megítélésére.

Az idegkárosodásra és annak szűrésére azért is egyre nagyobb figyelmet fordítunk, mert a legutóbbi tudományos eredmények azt mutatják, hogy azon páciensekben, akiknél kialakul akár tünetmentes neuropathia, azok fokozottan veszélyeztetettek az egyéb szív-érrendszeri szövődményekre is. Ezen eredményeket alátámasztja a Diabetes Centrum klinikai diabetológusainak nemzetközileg is elismert tudományos munkája, melyet nemcsak tudományos közleményekben, kongresszusokon publikálnak, hanem könyvkiadásra is sor került. Ezen korszerű tudás birtokában a neuropathia szűrésen kiemeltek hamarabb kerülhetnek további vizsgálatokra (pl. cardiovascularis reflexteszt elvégzésére további rizikószűrés céljából), illetve kardiológiai, neurológiai, nephrológiai gondozásba, és így elkerülhetik a fatalis következményeket.

Neurometer
01
00
© IntroWeb | 2020 - Weboldal készítés, SEO