Innovatív diabetológia

Forgalomba hozták hazánkban az új folyamatos szöveti glükóz monitorozó rendszert (CGMS), melynek egyedülálló Dél-magyarországi Központja lettünk. Ez a technika hasonlóan forradalmasítja a cukorbetegek gondozását, mint 1-2 évtizede az ujjbegyes cukormérő eszközök megjelenése, széleskörű használata.

De nézzünk vissza kicsit az időben, mielőtt megismerjük a modern eszközöket! 1922.-ben jelent meg az első inzulin. Ebben az időben még csak vérvétel során volt meghatározható a vércukor. Az első vércukormérő 1986-ban került a piacra el az első vércukormérőt.

Mi az a folyamatos cukormonitorozó rendszer (CGMS)?

A Folyamatos Cukormonitorozó Rendszer, angolul Continuous Glucose Monitoring System (CGMS) folyamatosan méri a sejtközi folyadék glükózkoncentrációját azáltal, hogy egy glükóz-oxidáz enzimmel bevont szenzorszál érintkezik a subcutan (bőr alatti) zsírszövettel. Mivel a glükóz koncentrációt valós időben méri, előrejelezi a vércukorszint változását, a túl magas és alacsony cukorszint elérését, ezzel segítve a cukorbetegség hatékonyabb kezelését.

A szenzorról még részletesebben a híreink között itt számoltunk be.

A szenzorokat nem túlzás életmentő eszköznek nevezni, hiszen megakadályozható a veszélyes alacsony és a káros magas cukorszint, mely nemcsak a páciensek cukoranyagcseréjét teheti az egészségesekéhez nagyon hasonlóvá, hanem az életminőségben is sokkal nagyobb szabadságot tesz lehetővé. A hazai elterjedésében jelentős mérföldkő, hogy az eszközök biztonságosan, egyik napról a másikra beszerezhetőek Magyarországon, folyamatos szakmai segítség áll a szenzorral élők rendelkezésére.

Folyamatosan bővül a szenzorok kínálata, 2024 májusától kapható a legújabb, legmodernebb szenzor, ami jelenleg egyedülálló módon 15 napig mér folyamatosan 5 percenként. Ez a CareSens Air, az i-Sense terméke, melyet Magyarországon a 77 Elektronika KFT. forgalmazza.

2022. óta 1. típusú cukorbetegek számára már támogatással is elérhető, a legtöbb szenzor. 18 éven aluliak, vagy nappali tagozatos egyetemi hallgatók 98% támogatással, a 18 éven felüliek, vagy azok, akik nem nappali tagozatos hallgatók 80 % támogatással vásárolhatják. A cég 1 hónapos ingyenes kipróbálási időszakot biztosít, ezt követően lehet a vásárlás mellett dönteni, ha valaki tényleg megérzi, hogy mennyivel könnyebb az élet szenzorral, mint nélküle.

Az egyik első szenzorozással foglalkozó cég a Medtronic, már vagy 4 különböző típusú szenzoruk van jelenleg a piacon. Guardian3-4 szenzor is elérhető, van olyan fajta szenzor amit össze lehet kötni a pumpával, így folyamatosan adagolható a cukor állásától függően az inzulin.

 

A CGM és a vércukormérés részletes összehasonlítása

Míg a hagyományos vércukormérő (BGM) a vizsgálat pillanatában mutatja a vércukorszintet, a folyamatos cukormonitorozó (CGM) folyamatosan méri a sejtközi folyadékban a cukorszintet, hogy teljes betekintést nyújtson annak változásairól. További különbség, hogy a hagyományos vércukormérő esetében tudatosan kell mérnie a vércukorszintjét a nap meghatározott időpontjaiban, míg a folyamatos cukormonitorozó rendszer automatikusan, felhasználói beavatkozás nélkül méri a cukorszintet és továbbítja az adatokat az alkalmazásba.

 cgm_vs_bgm

A cukorbetegség kezelése a XXI. században több pilléres terápia, melynek elemei, a táplálkozás, a mozgás, a legkorszerűbb folyamatos vércukor monitorizálás és az ezekhez igazított személyre szabott orvosi kezelés. Ez a kezelési mód olyan az eddigiekhez képest szabad, az egészségesek életéhez hasonló életvitelt tesz lehetővé, mely néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt. Ez érinti mind a diétát, mely ily módon nem annyira korlátozott, mint korábban. Hatással van a páciens fizikai aktivitására, mely szabad sportolást tesz lehetővé a hipoglikémia veszélye nélkül. A folyamatos szöveti cukormonitorizáló eszközök használatával a terápia olyan pontos és egyéni beállítása lehetséges, mely az egészségesekéhez teljesen hasonló vércukor-anyagcserét eredményez.

 

cgms_info2.png

 

Többféle eszköz áll rendelkezésre a szöveti cukor szint folyamatos ellenőrzésére a világban, mellyel az eddigiekhez képest még pontosabb képet kaphat mind az orvos, mind a páciens a cukorháztartás állapotáról. Magyarországon az innovatív diabetológia is gyermekcipőben jár,  de már 2 féle ilyen eszköz érhető el támogatással. 

Természetesen a legfontosabb szerepe az 1-es típusú cukorbetegek kezelésében van, hiszen esetükben az inzulin teljes mértékben hiányzik, a cukoranyagcserét szabályozó rendszer teljesen károsodott, így esetükben a leggyakoribb az életet veszélyeztető  hipoglikémia, vagy a hosszú távon az ereket, idegeket károsító hiperglikémia. Mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegeknél gyakori, hogy a HgbA1c (a cukoranyagcsere helyes beállításának laborban vizsgálható paramétere) normális tartományban mozog, viszont az ujjbegyes  vércukormérések a nap során többször, nagyobb kilengést mutatnak. Sajnos a szív-érrendszeri és idegeket érintő szövődmények kialakulásának esélye mind a normális cukorérték alatti (hipoglikémia), mind a magasabb tartomány (hiperglikémia) esetén is fokozottak.

Egyre több kismamánál igazolódik különböző okokból gestaciós diabetes. Esetükben is a fentiekhez hasonló kezelési elvek érvényesek, így kedvező lenne a folyamatos cukormonitorizálás az ujjbegyes cukormérés helyett a várandósság ideje alatt, hiszen csak így biztosítható az eseménymentes terhesség és szülés, és az egészséges újszülött érkezése.

Először 1999-ben engedélyezték az USA-ban a CGMS forgalmazását, mely a folyamatos vércukormonitorizálás eszköze. A fejlesztések egyre pontosabbak és egyre egyszerűbb a használatuk. Az ilyen termékek egyrészt állnak a szöveti cukorértékek leolvasásához szükséges leolvasóból (ez lehet okostelefon is), és a bizonyos időközönként cserélendő, bőr alá fájdalmatlanul helyezhető szenzorból és hozzá csatlakozó jeladóból.

 A szenzort felkarba vagy hasba szúrják, onnan elektromos jelek segítségével detektálja a használó a szöveti cukorszintjét. Ennek segítségével egy görbe rajzolódik ki, amit elemezve könnyebb beállítani az étkezést, mivel az aktuális cukorszintek függvényében lehet táplálkozni. Hosszabb távon a páciens megfigyelheti, mely ételekre hogyan reagál a teste, és maga is aktívan tehet a kedvező anyagcseréért. A sportolás idején is biztonságban érezheti magát, különösen, hogy bizonyos eszközökben beállítható egy szabadon választható alsó, illetve felső határérték, melyhez közelítve figyelmeztető jelet (ALARM funkció) kap a beteg. Ilyen módon időben tehet a lehetséges hipoglikémia, vagy hiperglikémia ellen, ezzel is segítve a szövődmények esélyének minimalizálását. A görbét elemezve az orvos és a dietetikus is személyre szabott terápiát tud meghatározni.

 Személyes szakmai sikerünk, hogy megfelelő diétás és életmód alkalmazásával, a nap során 98-99%-ban egészséges tartományban tartható ily módon a vércukor, ennek megfelelően a HgbA1c értéke akár 5.5% körüli (normál érték 4-6 % között). Az európai-és amerikai ajánlások szerint a 7% alatti értéket jól kezelt diabetesnek minősítjük, mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabetesben, de természetesen a 6% körüli érték közelíti meg legjobban az egészségesek anyagcseréjét. Ezen új típusú eszközöknek köszönhetően pedig az is biztos, hogy a kedvező HgbA1c nem a számtalan 3.9 mmól/l alatti (hipoglikémia) vagy 11 mmól/l feletti (hiperglikémia) értékek átlagából adódik.

 Kezdetben ezek a szenzorok 6-7 napig működtek, a legújabb már 90 napig tud adatokat szolgáltatni folyamatosan. Ez utóbbi annyira újdonság, hogy jelen tudásunk szerint Magyarországon sehogyan sem elérhető.

A Magyarországon beszerezhető támogatott eszköz a Medtronic cég terméke. A folyamatos cukormérő szenzor, Enlite szenzor néven beszerezhető. A diabetológusok feladata megítélni, hogy a páciens megfelel-e azon feltételeknek, ami az új, jelentősen támogatott eszköz igénylésére jogosulttá teszi. Az Újszeged Diabetes Centrumban kiemelten foglalkozunk ezen cukorbetegek minél zökkenőmentesebb cukormonitorizáló eszköz-ellátásával,  teljes körű tájékoztatás, betanítás zajlik az önálló szakszerű használatához. Ezen folyamatos cukormonitorizáló eszközökkel kiemelkedő személyes gyakorlattal rendelkezünk. Ezek alapján is a Újszeged Diabetes Centrum a Magyar Diabetes Társaság akkreditált ellátóhelye.

A Medtronic szenzor előírás szerint 7 napig méri a szöveti cukorszintet. A szenzor felhelyezése egyszerűnek mondható, egy kézre álló „belövő” szükséges hozzá. Bár a bőr alá ily módon behelyezett hajlékony érzékelő műanyag végének összeillesztése a kb. 10 Ft-nyi nagyságú jeladóval elmozdítás nélkül kis gyakorlatot igényel, a beteg maga is képes ezt felhelyezni, de könnyebb, ha van egy segítője. A jeladó rögzítése az érzékelő bőrből kivezetett részén található ragasztóval biztonságosan lehetséges, de a mindennapi tevékenységek kényelmes végzéséhez, a biztonságos napi tisztálkodáshoz érdemes egy vékony Mepore Film bőrbarát ragasztóval lefedni. Ez az elmozdulás esélyét is csökkenti, a páciens nyugodtan sportolhat, akár úszhat is. A legkevésbé mozgékony testtájékra érdemes elhelyezni, ezért a legtöbben a felkarra, vagy a hasra helyezik ezt az eszközt.

7 nap után a jeladót tölteni kell, mely 30-50 percet igényel. Érdemes a jeladót úgy eltávolítani (ez is kis gyakorlással könnyen megtanulható), hogy az érzékelőt nem mozdítjuk el. A feltöltődés után a jeladó visszahelyezésével és ismételt leragasztásával megpróbálható a használt szenzor „újraindítása”, mely az esetek többségében akár még 3 napig is viszonylag helyes adatokat szolgáltat. A felhelyezés után 2 órán belül kéri az eszköz az első kalibrálást (ujjbegyes mérés eredményének rögzítése az okostelefonon). Ezt követően általában 6 órával később figyelmeztet egy ismételt kalibrálásra, majd 12 óránként kell egy ujjbegyes mérés eredményével az eszközt „üzemben tartani”. A heti egy napos ily módon 9 órán át tartó fokozottabb készenlét, az ilyenkor gyakoribb ujjbegyes szúrás kényelmetlen lehet, különösen, hogy az éjszakai pihenést is megakaszthatja 1-1 kalibrálási figyelmeztetéssel. Amennyiben úgy tűnik, nem helyes a szenzor által szolgáltatott adat, extra ujjbegyes vércukor mérés után kalibrálással javítható a mérés pontossága, de a túl gyakori kalibrálás sem előnyös.

Előnye, hogy még így is jelentősen kevesebb az ujjbegyes szúrások száma, a hagyományos ellenőrzésekkel élők szúrásszámához képest. Másik előnye, hogy támogatás nélkül a szenzor ára fele a későbbiekben leírt Free Style Libre szenzoréhoz képest, kiemelt támogatással pedig vetekszik jelenleg 1 doboz vércukormérő tesztcsík árával. A jeladó és a töltő alapfelszerelés ára támogatás nélkül közelíti a 200 000 Ft-ot, de a jogosultak kiemelkedő támogatással 35 00-40 000 Ft körüli egyszeri költséggel megkaphatják. Az adatok leolvasásához egy közepes kategóriájú okostelefon szükséges.

Ennek a szenzornak hatalmas előnye, hogy applikáció segítségével az adatok a páciens telefonjáról internet segítségével egyszerűen továbbíthatóak több más okostelefonra. Kifejezetten előnyös gyerekek vagy frissen felfedezett 1-es típusú cukorbetegek esetén, mert így bárki követheti a gyermek, vagy a még tapasztalatlan fiatal aktuális vércukorértékeit. A néhány percenként mért adatokból kirajzolódó grafikon is követhető nemcsak a páciens telefonján, hanem akár egy távoli országból is, amennyiben van mobil internet és egy személyes hozzáférés (regisztrációhoz kötött).

A választásnál előnyt jelent, a garancia és a 24 órában magyarul hívható HelpDesk. Itt nemcsak segítséget nyújtanak, amikor elakadnak a páciensek a használat során, hanem csereszenzort küldenek ingyenesen, amennyiben a kikérdezés során bizonyítható, hogy a szenzor hibájából adódik a probléma.

A folyamatosan ellenőrizhető vércukorértékek felmérhetetlen segítséget jelentenek a helyes diéta kialakításában, a korlátokkal teli életvitelhez való hozzászokásban. Amennyiben a páciens vagy a környezete érdeklődő, dietetikus és a centrumunkban működö diabetológusok segítségével pontosan kitapasztalhatja az egyéni reakcióit a különböző táplálékokra. Ezen tudás birtokában nemcsak az egészségeshez hasonlatos vércukor anyagcsere érhető el, hanem jelentős életminőség-változás is. Ráadásul biztonságot nyújt az éjszakai hipoglikémiák észlelésében, mivel „alarm funkció”-val rendelkezik. Szükségtelenné teszi a viszonylag gyakori hajnali ujjbegyes  vércukor mérés elvégzését is, így a szervezet számára nagyon fontos pihentető alvás is biztosított.

Fenti előnyök miatt feltétlenül ajánlott kipróbálni ezt a módszert akár olyan 1-es típusú cukorbetegeknek, akik akár több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a hagyományos ujjbegyes önellenőrzős kezelésekkel, de szeretnének az egészségesekhez hasonló életvitelt és a jó anyagcsere kialakításában erősen érdekeltek, illetve biztonságban szeretnék tudni egészségüket, hosszú, szövődménymentes életet szeretnének.

Az Enlite szenzorhoz csatlakoztatható inzulinpumpa is, mely már évek óta segíti hazánkban is a minél előnyösebb vércukor anyagcsere megvalósítását, elsősorban 1-es típusú cukorbetegek esetében.  A 2019-es tudományos eredmények szerint hasonló vércukor anyagcsere adatok érhetőek el szenzor használatával, függetlenül attól, hogy pumpahasználattal, vagy napi 4-szeri korszerű inzulinadagolással társul, összehasonlítva azokkal, akik esetleg pumpát használnak, de mellette csak ujjbegyes méréssel kontrolálják a vércukorszintjüket. Ez az eredmény azt mutatja, hogy a szenzor használatával jelentősen javítható a betegek cukoranyagcseréje.

Az FDA 2017-ben engedélyezte a Free Style Libre 1 és kicsit később a Free Style Libre 2 nevű eszközt. A szenzor egy nagyobb gombnak megfelelő méretű eszköz, általában a felkar hátsó részébe vagy hasba helyezve észrevétlen és kényelmes. A felhelyezése még egyszerűbb, mint a Medtronic szenzoré (a szenzor és a jeladó egy egységet képez), akár a beteg maga is megteheti ezt. A műanyag korongból kiálló hajlékony, vékony érzékelőt egy mozdulattal lehet az applikátor segítségével a bőr alá juttatni.  Az apró, lapos kerek eszköz vízálló (leírás szerint 30 percig), így akár úszni, sportolni is lehet vele. A műszer 1 órával a felhelyezés után már adatokat sugároz akár a saját leolvasóra, akár applikáción keresztül okostelefonra úgy, hogy az eszközt elhúzzuk a szenzor felett. Ezek sajnos csak Nyugat-Európa bizonyos országaiból jutnak el hazánkba, általában az adott országban élő rokonok, barátok segítségével. Hazánkba legtöbben Ausztriából, Németországból hozatják be. Erre azért van szükség, mert az adott országban rendelkezni kell általában lakcímmel a vásárláshoz. A külföldi beszerzés után az applikáció letöltéséhez is külhoni lakcím kell, ez minimális informatikai ismeretekkel megoldható, szükség esetén ebben segítséget nyújtunk. Ezt követően mind az eszközhöz biztosított leolvasóval, mind az okos telefonnal kényelmesen leolvashatóak az értékek, megtekinthetőek a grafikonok, eredmények, melyek így azonnal továbbíthatóak a kezelőorvosnak is.
Az adatokat folyamatosan rögzíti, így nemcsak az aznapi, hanem a korábbi grafikonok, mérési átlagok is visszatekinthetőek 7-14-30-90 napra is. Kiszámolja többek között az eszköz, hogy az esetek hány százalékában volt esetleg hipoglikémia, hiperglikémia. Ennyi időtávra kalkulál HGbA1c értéket is, mely fontos az önellenőrzésben.

Mindkét típusnál a szenzor 14 napig működhet. Fontos megjegyezni, hogy a szenzor nem közvetlenül a vércukor szintjét méri, hanem a sejtközi folyadékban a cukor szintjét, mely a vércukorhoz képest 5-10 perces késést jelent, de ez a „késés”elég jelentős egyéni eltéréseket mutat. Napi kalibrálást nem igényel, így akár teljesen elhagyható az 1-es típusú cukorbetegeknél sokszor napi 10-12 ujjbegyes szúrás. Beszerezhető hozzá kalibráló csík, amennyiben szeretnénk rögzíteni a leolvasó egységben az ujjbegyből mért adatot, de eddigi tapasztalataink szerint mintegy 12 napig minden szenzor az ujjbegyes méréshez hasonló adatokat jelzett. A gyakorlatban napi egy mérés biztonságot adhat, mivel a szenzorok többsége az utolsó 24-48 órában kicsit, mintegy 1 mmól/l-rel kevesebbet mutat, mint az ujjbegyes ellenőrzés. Költséghatékonyság miatt ilyenkor nem feltétlenül kell még cserélni, mivel egész nap során általában ugyanannyi az eltérés. A szenzor kimerülésére kell gondolni, ha a felhelyezést követő 12. nap után a valósághoz képest egyre alacsonyabb, majd mérhetetlen értékeket jelez. A Free Style Libre 1 a hazánkban már nem használatos mg/dl mértékegységben mér, melyet a gyakorlatban 18-cal osztva kapjuk meg közelítően a nálunk használt mértékegység szerinti értéket mmol/l-ben. Az átszámítás könnyen megszokható, de a 2 típus előnye a Magyarországon használt mértékegység használaton kívül, ami vitathatatlanul kényelmesebb, hogy „alarm funkció”-val rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy az egyénileg beállított határértékekhez közelítő adatok esetén különböző hangjeleket ad és rezeg is. Egyénileg testre szabható funkciókkal rendelkezik, mely a mindennapokban sokat segít abban, hogy a páciens diszkréten ellenőrizhesse aktuális vércukorszintjét és teljes életet élhessen.

A leolvasó ára jelenleg 20-25000 Ft, a szenzor is hasonló árban van darabonként. A szenzor ára így havonta jelentősebb, mint a havi vércukormérő csík költsége, ha a támogatott tesztcsík mennyiségénél többet használ valaki, mert az előírások szerint mér (étkezések előtt, majd 1.5 órával utána és éjjel vagy hajnalban). Ez a napi 5 támogatott méréshez képest 7-8 mérés, de ha panaszok esetén extra ellenőrzés szükséges, vagy valamiért nem sikerül a mérés, a tesztcsík költsége is jelentős lehet. Vitathatatlan, hogy bár költségesebben, de sokkal nagyobb szabadsággal élheti a cukorbeteg a mindenapjait a  napi mintegy 5 percenkénti „folyamatos” méréssel, mivel az eszköz a leolvasó használata nélkül is néhány percenként rögzíti az adatokat.

Magyarországon támogatás nélkül beszerezhető még a Dexcom 4 szenzor. Ennek költségei jelentősebbek, mint a fenti 3 típus, személyes tapasztalatunk ezért kevesebb. A tudományos eredmények alapján mérési pontossága ennek a típusnak a legjobb, bár személyes tapasztalataink szerint a Free Style Libre mindkét típusa is meglehetősen megbízható.

 A Dexcom 5 és 6 típusa is létezik, de ezek is csak más országokból beszerezhetőek, a 6 típus meglehetősen új, még Nyugat-Európából is nehézkesebb a megvásárlása, mint a fentebb részletezett eszközök.

Ajánjuk a Magyarosrszágon forgalomba hozott termékeket, mivel nagyon megbízható eszközökről van szó, amely a népszerű Freestyle Libre szenzorhoz kísértetiesen hasonlítanak.

 

INNOVATÍV DIABETOLÓGIA AJÁNLOTT

 1. gestatios diabetessel diagnosztizált kismamáknak
 2. újonnan felfedezett 1-es típusú diabetes esetén az optimális terápia beállításához
 3. olyan 1-es, esetleg 2-es típusú diabetesesek, akiknek az eddigi kezelés mellett nem javult a HgbA1c értéke, vagy normális HgbA1c mellett többször mérnek kórosan alacsony vagy magas vércukrot
 4. akik szeretik rendszerezetten látni a vércukorértékeiket
 5. akik ennek megfelelően tudnak figyelni az egyéni diétájukra, így a korábbinál kissé tágabb mozgásteret kapnak a táplálkozásban és a mozgásban
 6. akik nem szeretnének több korlátot az életmódjukban, mint hasonló korú nem diabeteses, egészséges életmódot folytató társaik
 7. innovátorok, akik a hagyományos vércukornapló helyett szívesebben használnak új, digitális megoldást

 

INNOVATÍV DIABETOLÓGAI ELŐNYEI

 1. Otthoni vércukorkontroll orvosi felügyelettel
 2. Egyszerű használat
 3. Napi történések (étkezések, inzulinbeadás, aktivitás, panaszok) rögzítése egyszerűen, digitálisan
 4. Biztonságérzet javulása a diéta, a terápia tekintetében

 

INNOVATÍV DIABETOLÓGIA MENETE

 1. Orvosi konzultáció a kezelés meghatározására.
 2. Amennyiben szakmailag indokolt, támogatott szenzor beszerzése
 3. Amennyiben egyéni beszerzés mellett dönt, segítségnyújtás ennek elérésében.
 4. Használat betanítása
 5. Otthoni napló vezetése
 6. Az elektronikus adatok elküldése a kezelőorvosnak
 7. Ezek alapján akár telefonos konzultáció vagy digitális formában egyeztetés a diétáról, esetleg szükséges terápiamódosításról
 8. A grafikon segítségével könnyen nyomon követheti a páciens maga is a vércukorértékeit.
 9. egyénre szabott diéta és terápia meghatározás

Klinikánk rendelkezik elektronikus naplóval, ez a Dcont eNAPLÓ a 77 Elektronika KFT támogatásával. A szakorvosaink hozzáférhetnek a beteg által beírt mérési cukoradatokat, inzulin, illetve szénhidrát mennyiséget. Dcont eNAPLÓ fiókodból akár több gondozottad diabéteszét is szemmel tarthatod

Regisztráljon be Ön is az e-naplóba és jelezze kollégánknak, hogy rendelkezik ilyen fiókkal.

E-NAPLÓ

 

 

Szeretne Ön is ilyen cukormérő szenzor rendszert?

Kollégánk segít! Várkonyi Ákosszenzor edukátor kollégánk segít! Kérjen időpontot hozzá!

Medtronic
01
00
Medtronic szenzor akkumulátorral.
Medtronic szenzor mérési eredmények grafikon, előtérben a szenzor behelyezéséhez eszköz
© IntroWeb | 2020 - Weboldal készítés, SEO