Koszorúér szűkület

Egyre nagyobb figyelmet fordítunk arra, hogy felismerésre és kezelésre kerüljenek a cukorbetegség szövődményei, mivel ezek nagymértékben befolyásolják az életkilátásokat. Ennek egyik oka, hogy sajnos manapság is gyakran a cukorbetegségre már csak a szövődmények hívják fel a figyelmet, pedig akár évtizedek óta fennáll a cukoranyagcsere zavara. Másik ok, hogy a cukorbetegség a fejlett gyógyszeres és inzulinkezelésnek köszönhetően (melynek során a vércukor csökkentés a cél), ma már jól kezelhető, sokszor több évtizede kezelt betegeket gondozunk, akiknek lehetőségük van kései szövődmények kialakulásra.

A tudomány mai állása szerint a közel normális vércukorszint (normoglikémiás állapot) megelőzi, de legalábbis késlelteti a microangiopathias (kisereket érintő) szövődményeket, gátolja azok progresszióját. Ez azt jelenti, hogy akár a kései stádiumban felfedezett diabetes szövődményeinek rosszabbodása is lassítható a megfelelő anyagcsere beállításával, illetve a szövődmények célzott kezelésével.A macroangiopathias (nagyereket érintő) szövődmények megelőzése csak a kiváltó okok komplex kezelésével lehetséges.

Az érszűkület hátterében az artériák falának elmeszesedése, szűkülete áll. Ezek az erek egész testünket behálózzák, így károsodásuk nemcsak a végtagokon okoz vérellátási zavart, hanem a szív (angina pectoris), az agy ereinek érintettsége is súlyos eltéréseket okozhat. Ennek esélyét többek között növelik a zsíranyagcsere-zavarok és a húgysavanyagcsere zavara, ezek szűrése laborvizsgálattal lehetséges centrumunkban.

A szívinfarktus (szívroham vagy AMI) a koszorúér-betegség legsúlyosabb formája, sajnos a legtöbb esetben az életet azonnal veszélyezteti. Világszerte a leggyakoribb halálokok közé tartozik. Hátterében az áll, hogy a szív koszorúserei érelmeszesedés következtében elmeszesednek, beszűkülnek, elzáródnak. Az elzáródott érszakaszon a vérellátás megszűnik, oxigén hiányában a szívizom elhal. A szívizom elhalása helyén hegszövet keletkezik, mely nem tud a szívizom pumpaműködésében részt venni. Mennél nagyobb méretű a hegszövet, a pumpaműködés annál inkább gyengül, végül pangásos szívelégtelenség alakul ki. A szívinfarktus első néhány órájában végzett beavatkozás során a vérellátás ismételt beindulásával a hegszövet képződése minimalizálható, vagy teljesen elkerülhető. Természetesen ezért fontos a korán felismert szívinfarktus azonnali kórházi kezelése, de a legelőnyösebb megelőzni a koszorúserek szűkületének kialakulását.

 A cukorbetegek esetében ráadásul gyakori a „néma infarktus”, vagyis főképp az idegkárosodás miatt fájdalom nélkül zajlik a folyamat. Gyakran csak véletlenül készült EKG, esetleg más kardiológiai panasz miatti vizsgálat igazolja lezajlását. Ekkor már visszafordíthatatlan a folyamat, a hegszövet nem változik, a szív pumpafunkciója mindenképp gyengül. Sajnos gyakori, hogy a mindennapi élet feladatai is jelentős fulladást okoznak. A páciens a szívinfarktus következményeivel él tovább és fokozott a kockázata egy újabb koszorúér-elzáródásra. Ebben az esetben már csak az lehet a feladatunk, hogy biztosítsuk a szív megfelelő szintű működését, és megelőzzük a következő szívinfarktust. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő gyógyszeres kezelésen kívül a teljes életmódváltás (táplálkozás, mozgás, stressz menedzsment). Ebben teljes körű segítséget nyújt az Újszeged Diabetes Centrum jelentős klinikai gyakorlattal rendelkező szakorvosaival, dietetikussal és diabetes edukátorral.

Az évenként feltétlen javasolt EKG vizsgálat része a Újszeged Diabetes Centrumban zajló komplex szövődményszűrő csomagnak. Amennyiben eltérés merül fel, kardiológusaink kardiológai ultrahang vizsgálatot is végeznek szakorvosi vizsgálatuk során.

A koszorúér-szűkület megelőzésében kiemelt figyelmet fordítunk Diabetes Centrumunkban az idegkárosodásra és annak szűrésére. Erre azért is egyre nagyobb figyelmet fordítunk, mert a legutóbbi tudományos eredmények azt mutatják, hogy azon páciensekben, akiknél kialakul akár tünetmentes neuropathia, azok fokozottan veszélyeztetettek az egyéb szív-érrendszeri szövődményekre is. Ezen eredményeket alátámasztja a Diabetes Centrum klinikai diabetológusainak nemzetközileg is elismert tudományos munkája, melyet nemcsak tudományos közleményekben, kongresszusokon publikálnak, hanem könyvkiadásra is sor került. Ezen korszerű tudás birtokában a neuropathia szűrésen kiemeltek hamarabb kerülhetnek kardiológiai, neurológiai, nephrológiai gondozásba és így elkerülhetik a fatalis következményeket.

A szövődmények ellátása általában több orvosi szakma együttműködését igényli. Az Újszeged Diabetes Centrumban ez az interdisciplinaris ellátás egyedülálló, mert mind tudományosan, mind a klinikai gyakorlati orvoslásban kiemelkedő szakorvosok állnak rendelkezésükre. A Diabetes Centrumban előzetes egyeztetés után néhány óra alatt elvégeztethetőek az évente javasolt komplex szövődményszűrő vizsgálatok.

 

KOMPLEX SZŐVŐDMÉNYSZŰRŐ CSOMAG

  • LABORVIZSGÁLAT –RIZIKÓSZŰRÉS (VÉRZSÍROK, HÚGYSAV,HgbA1c,  TESTZSÍR, BMI, VÉRNYOMÁS)

  • VIZELETVIZSGÁLAT- FEHÉRJEÜRÍTÉS SZŰRÉSE

  • NEUROMETER- IDEGKÁROSODÁS SZŰRÉSÉRE

  • EKG – KOSZORÚEREK SZŰRÉSÉRE

  • DOPPLER VIZSGÁLAT – VÉGTAGI EREK SZŰKÜLETÉNEK VIZSGÁLATA
© IntroWeb | 2020 - Weboldal készítés, SEO