Zsíranyagcsere-zavar

A zsíranyagcsere elsősorban a májban és a zsírszövetekben megy végbe, oly módon, hogy megtörténik a zsírok és a zsírszerű anyagok felépítése és lebontása. A folyamatot bonyolult szabályozó mechanizmusok irányítják, melyek részben örökletesek, részben befolyásolja a helyes vagy helytelen táplálkozás. Az anyagcserében fontos szerepe van a hormonoknak: ilyenek pl. az inzulin, adrenalin, a pajzsmirigyhormonok és a nemi hormonok. Ezek szerepe is felhívja a figyelmet arra, hogy igen fontosak a zsíranyagcserében az örökölt tényezők, hiszen a fenti hormonok működése is a családi adottságoktól függ.

A zsíranyagcsere zavarok általában panaszt nem okoznak, de az életkilátásokra nagyon veszélyesek, nagymértékben növelik a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. 

A zsírsavak túlzott termelődése előfordulhat párhuzamosan, vagyis úgy. hogy minden zsírérték kóros különböző mértékben, de úgy is, hogy csak egyes értékek mutatnak eltérést.

Hiperkoleszterinémia: az összkoleszterin és az LDL-koleszterin (ártó koleszterinek) magas, melyet kísérhet normális vagy kóros HDL-koleszterin (védő koleszterin).  A legkedvezőtlenebb, ha az ártó koleszterinértékek magasak, a védőkoleszterin alacsony. Ezek az eltérések mennél kifejezettebbek, annál inkább fokozott a szív-érrendszeri kockázat. Ezek csökkentésében szerepet játszik ugyan  a helyes táplálkozás, de egyes tudományos eredmények szerint csak 10% körüli csökkenés érhető el kizárólag diétával.

Hipertrigliceridémia: ha a triglicerid magasabb a normálisnál, gyakran kíséri a vércukor esetleg a húgysavszint emelkedettsége. Igen gyakori már fiatal korban ezek enyhe eltérése, mely akár a 2 típusú cukorbetegség későbbi kialakulására hívhatja fel a figyelmet. Az utóbbi években jelentős szerepet tulajdonítanak ennek a zsírmáj létrejöttében is.  Általában keményítő tartalmú ételek és az alkohol csökkentett fogyasztásával mérsékelhető a szintje, de ez esetben sem várható jelentős csökkenés csak a diétától.

Kevert zsíranyagcsere zavar: a fent említett zsírok akár mindegyike magasabb a normálisnál.

© IntroWeb | 2020 - Weboldal készítés, SEO