Szövődmény szűrés, gondozás

 

Egyre nagyobb figyelmet fordítunk arra, hogy felismerésre és kezelésre kerüljenek a cukorbetegség szövődmények, mivel ezek nagymértékben befolyásolják az életkilátásokat. Ennek egyik oka, hogy sajnos manapság is gyakran a cukorbetegségre már csak a szövődmények hívják fel a figyelmet, pedig akár évtizedek óta fennáll a cukoranyagcsere zavara. Másik ok, hogy a cukorbetegség a fejlett gyógyszeres és inzulinkezelésnek köszönhetően (melynek során a vércukor csökkentés a cél), ma már jól kezelhető, sokszor több évtizede kezelt betegeket gondozunk, akiknek lehetőségük van kései szövödmények kialakulásra.

A tudomány mai állása szerint a közel normális vércukorszint (normoglikémiás állapot) megelőzi, de legalábbis késlelteti a microangiopathias (kisereket érintő) szövődményeket, gátolja azok progresszióját. Ez azt jelenti, hogy akár a kései stádiumban felfedezett diabetes szövődményeinek rosszabbodása is lassítható a megfelelő anyagcsere beállításával, illetve a szövődmények célzott kezelésével. A macroangiopathias (nagyereket érintő) szövődmények megelőzése csak a kiváltó okok komplex kezelésével lehetséges.

 

A látásromlás a leggyakoribb szemprobléma a cukorbetegek között. A későn felismert 2. típusú cukorbetegeknél már súlyos fokú  retinopathia alakulhat ki, mely vaksághoz is vezethet. Sok esetben egy véletlen szemészeti vizsgálat veti fel a diabetes gyanúját. Ezért fontos az évenkénti szemfenék-ellenőrzés.

 

A diabeteses idegkárosodás (neuropathia) a neuropathiák harmadáért felelős, így igen gyakori, hogy ez a szövődmény hívja fel a figyelmet a cukorbetegségre. Az idegkárosodás típusos tünetei közé tartozik, hogy a hőérzet, a fájdalom, a vibráció vagy a tapintás érzése csökken, vagy ki is esik. Emiatt előfordul, hogy a páciens nem veszi észre a sebek, fekélyek kialakulását a lábán. Gyakori a bizonytalan járás, lábzsibbadás, bizsergés érzése a lábon. Ezek a tünetek érdemben nem visszafordíthatóak, így a legfontosabb a lehető leghamarabb felfedezni a diabetest és a neuropathiát. Ennek egyszerű fájdalommentes lehetősége a Neurometer vizsgálat, mely az Újszeged Diabetes Centrumban előzetes időpont-egyeztetést követően mintegy 30 perc alatt elvégezhető. Amennyiben igazolódik ilyen eltérés, mind a diabetológus, mind a neurológus javasolhat a tüneteket enyhítő kedvezményes gyógyszeres kezelést.  

A veseműködési zavar (nephropathia) gyakori szövődmény, gyakran kísérője a magas vérnyomással is küzdő betegeknek. A legkorábban jelentkező tünete a vizeletben megjelenő fehérjeürítés. Ennek gyors szűrésére is van lehetőség az Újszeged Diabetes Centrumban, egy 12 paramétert vizsgáló Minilabor segítségével. Évente ismétlése ajánlott azért, hogy minél koraibb stádiumban kiderüljön és akár nephrológiai gondozással a progresszió lassítható legyen.  

 

Az érszűkület hátterében az artériák falának elmeszesedése, szűkülete áll. Ezek az erek egész testünket behálózzák, így károsodásuk nemcsak a végtagokon okoz vérellátási zavart, hanem a szív, az agy ereinek érintettsége is súlyos eltéréseket okozhat. Ennek esélyét többek között  növelik a zsíranyagcsere-zavarok és a húgysavanyagcsere zavara, ezek szűrése laborvizsgálattal lehetséges centrumunkban. Az évenként feltétlen javasolt EKG vizsgálat része a Újszeged Diabetes centrumban zajló komplex szövődményszűrő csomagnak. Amennyiben eltérés merül fel, kardiológusaink  kardiológai UH vizsgálatot is végeznek szakorvosi vizsgálatuk során.

 

A legösszetettebb, legtöbbeket érintő szövődmény a diabeteses láb kialakulása.  A panaszok a keringészavar és az idegkárosodás tüneteivel jelentkeznek. A neuropathias tünetek általában nyugalomban, gyakran éjszaka alakulnak ki, nem terhelés hatására. A keringészavar, az oxigénellátás zavara miatt azonban terheléskor jelentkezik lábszárfájdalom, mely általában bizonyos távolság megtétele után mindig jelentkezik és pihenés után megszűnik. Ezen szövődmény gyors szűrése is lehetséges az Újszeged Diabetes Centrumban egy Doppler-vizsgáló segítségével, mely évente feltétlen ajánlott minden cukorbeteg számára. Amennyiben ilyen eltérés igazolódik, szükség esetén  érsebész kedvezményesen javasolhat gyógyszeres kezelést.

A szövődmények ellátása általában több orvosi szakma együttműködését igényli. Az Újszeged Diabetes Centrumban ez az interdisciplinaris ellátás egyedülálló, mert mind tudományosan, mind a klinikai gyakorlati orvoslásban kiemelkedő szakorvosok állnak rendelkezésükre. A Diabetes Centrumban előzetes egyeztetés után néhány óra alatt elvégeztethetőek az évente javasolt komplex szövődményszűrő vizsgálatok.

KOMPLEX SZŐVŐDMÉNYSZŰRŐ CSOMAG

  • LABORVIZSGÁLAT –RIZIKÓSZŰRÉS (VÉRZSÍROK, HÚGYSAV, HgbA1c, TESTZSÍR, BMI, VÉRNYOMÁS)

  • VIZELETVIZSGÁLAT- FEHÉRJEÜRÍTÉS SZŰRÉSE

  • NEUROMETER - IDEGKÁROSODÁS SZŰRÉSÉRE

  • EKG – KOSZORÚEREK SZŰRÉSÉRE

  • DOPPLER VIZSGÁLAT – VÉGTAGI EREK SZŰKÜLETÉNEK VIZSGÁLATA
© IntroWeb | 2020 - Weboldal készítés, SEO