Ütőér szűkület

Egyre nagyobb figyelmet fordítunk arra, hogy felismerésre és kezelésre kerüljenek a cukorbetegség szövődményei, mivel ezek nagymértékben befolyásolják az életkilátásokat. Ennek egyik oka, hogy sajnos manapság is gyakran a cukorbetegségre már csak a szövődmények hívják fel a figyelmet, pedig akár évtizedek óta fennáll a cukoranyagcsere zavara. Másik ok, hogy a cukorbetegség a fejlett gyógyszeres és inzulinkezelésnek köszönhetően (melynek során a vércukor csökkentés a cél), ma már jól kezelhető, sokszor több évtizede kezelt betegeket gondozunk, akiknek lehetőségük van kései szövődmények kialakulásra.

A tudomány mai állása szerint a közel normális vércukorszint (normoglikémiás állapot) megelőzi, de legalábbis késlelteti a microangiopathias (kisereket érintő) szövődményeket, gátolja azok progresszióját. Ez azt jelenti, hogy akár a kései stádiumban felfedezett diabetes szövődményeinek rosszabbodása is lassítható a megfelelő anyagcsere beállításával, illetve a szövődmények célzott kezelésével.A macroangiopathias (nagyereket érintő) szövődmények megelőzése csak a kiváltó okok komplex kezelésével lehetséges.

Az érszűkület hátterében az artériák falának elmeszesedése, szűkülete áll. Ezek az erek egész testünket behálózzák, így károsodásuk nemcsak a végtagokon okoz vérellátási zavart, hanem a szív, az agy ereinek érintettsége is súlyos eltéréseket okozhat. Ennek esélyét többek között növelik a zsíranyagcsere-zavarok és a húgysavanyagcsere zavara, ezek szűrése laborvizsgálattal lehetséges centrumunkban. Az évenként feltétlen javasolt EKG vizsgálat része a Újszeged Diabetes centrumban zajló komplex szövődményszűrő csomagnak. Amennyiben eltérés merül fel, kardiológusaink  kardiológai ultrahang vizsgálatot is végeznek szakorvosi vizsgálatuk során.

A legösszetettebb, legtöbbeket érintő szövődmény a diabeteses láb kialakulása.  A panaszok a keringészavar és az idegkárosodás tüneteivel jelentkeznek. A neuropathiás tünetek általában nyugalomban, gyakran éjszaka alakulnak ki, nem terhelés hatására. A keringészavar, az oxigénellátás zavara miatt azonban terheléskor jelentkezik lábszárfájdalom, mely általában bizonyos távolság megtétele után mindig jelentkezik és pihenés után megszűnik (claudicatio intermittens). Gyakori, hogy egyes érzetek (fájdalom, hő, tapintás és vibráció) csökkennek vagy teljesen kiesnek. Emiatt előfordul bizonytalan járás, lábzsibbadás, bizsergés a lábon és igen gyakori, hogy a kialakult apró sebeket (lábszárfekély, latinul ulcus cruris) nem veszi észre a páciens, mert nem érzi az ezzel járó fájdalmat. Sajnos ők csak későn, kifejezetten nagy fekélyekkel kerülnek csak orvoshoz. Előrehaladott esetben, a lábujjak is kifekélyesednek, ami már a végtag elvesztését vonhatja maga után, ami a cukorbetegség legrettegettebb szövődménye.

Rendszeres láb szakvizsgálattal, az időben megkezdett megfelelő sebkezelés alkalmazásával, a vérzsírértékek, cukorértékek, vérnyomás rendszeres ellenőrzésével, az elhízás kezelésével és a dohányzás abbahagyásával megelőzhető. Ezen szövődmény gyors szűrése is lehetséges az Újszeged Diabetes Centrumban egy Doppler-ultrahang segítségével, mely évente feltétlen ajánlott minden cukorbeteg számára. Amennyiben ilyen eltérés igazolódik, szükség esetén érsebész kedvezményesen javasolhat gyógyszeres kezelést.

 Az ütőérszűkület megelőzésében kiemelt figyelmet fordítunk Diabetes Centrumunkban az idegkárosodásra és annak szűrésére. Erre azért is egyre nagyobb figyelmet fordítunk, mert a legutóbbi tudományos eredmények azt mutatják, hogy azon páciensekben, akiknél kialakul akár tünetmentes neuropathia, azok fokozottan veszélyeztetettek az egyéb szív-érrendszeri szövődményekre is. Ezen eredményeket alátámasztja a Diabetes Centrum klinikai diabetológusainak nemzetközileg is elismert tudományos munkája, melyet nemcsak tudományos közleményekben, kongresszusokon publikálnak, hanem könyvkiadásra is sor került. Ezen korszerű tudás birtokában a neuropathia szűrésen kiemeltek hamarabb kerülhetnek kardiológiai, neurológiai, nephrológiai gondozásba és így elkerülhetik a fatalis következményeket.

A szövődmények ellátása általában több orvosi szakma együttműködését igényli. Az Újszeged Diabetes Centrumban ez az interdisciplinaris ellátás egyedülálló, mert mind tudományosan, mind a klinikai gyakorlati orvoslásban kiemelkedő szakorvosok állnak rendelkezésükre. A Diabetes Centrumban előzetes egyeztetés után néhány óra alatt elvégeztethetőek az évente javasolt komplex szövődményszűrő vizsgálatok.

 

KOMPLEX SZŐVŐDMÉNYSZŰRŐ CSOMAG

  • LABORVIZSGÁLAT –RIZIKÓSZŰRÉS (VÉRZSÍROK, HÚGYSAV, HgbA1c, TESTZSÍR, BMI, VÉRNYOMÁS)

  • VIZELETVIZSGÁLAT- FEHÉRJEÜRÍTÉS SZŰRÉSE

  • NEUROMETER- IDEGKÁROSODÁS SZŰRÉSÉRE

  • EKG – KOSZORÚEREK SZŰRÉSÉRE

  • DOPPLER VIZSGÁLAT – VÉGTAGI EREK SZŰKÜLETÉNEK VIZSGÁLATA
© IntroWeb | 2020 - Weboldal készítés, SEO