Magas vérnyomás - Hypertonia gondozás

A magas vérnyomásról sokan tudják, hogy népbetegség, de még mindig kevesen ismerik azt a tényt, hogy a szív-érrendszeri betegségek 80-90%-ában ez áll a háttérben. Azt tapasztaljuk, hogy mivel nem okoz panaszt, akár évtizedekig kezeletlen marad. Gyakran látom a praxisomban, hogy a magas vérnyomással kiszűrt és kivizsgált páciensek különböző okokból néhány hét-hónap után abbahagyják a rendszeres gyógyszeres kezelést. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a betegség korai felismerése és kezelése döntő jelentőségű mind a betegek életminősége, mind az életkilátásaik tekintetében.

Vérnyomásunk percről-percre, napszakra jellemzően állandóan változik, így alkalmazkodik testünk a belső-külső környezethez. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha három, egyhetes időközönként mért vérnyomás érték átlaga eléri, vagy meghaladja a 140/90 Hgmm értéket. Amennyiben más rizikótényező, anyagcsere- betegség is fennáll, ez az érték 135/85hgmm. De ez az érték az irányadó az otthoni mérések esetén is. Ezek az értékek függetlenek az életkortól, vagyis mind idősebb, mind fiatalabb felnőttek esetén is az ennél magasabb értékeket kezelni kell, elsősorban szükség szerint gyógyszeresen. Természetesen mindig ki kell zárni, hogy más betegség nem áll-e a háttérben, pl. pajzsmirigy vagy vesebetegség.

Gyakori az a téves gondolat, hogy szükségtelen a gyógyszeres kezelés, amikor már jó vérnyomás értékeket mérünk, mert meggyógyultunk. A magas vérnyomás nem gyógyítható betegség, csak jól kezelhető. Számtalan tanulmány bizonyítja, hogy ha szükséges, az időben, akár nagyon fiatal korban kezdett helyes gyógyszere terápia évtizedekig jó szív-érrendszeri állapotot biztosít.  Sokan gondolják sajnos, hogy a rendszeres gyógyszerszedést ez esetben is kerülni kell, mert a gyógyszernek mellékhatásai vannak. Az igazság azonban az, hogy a gyógyszerek valós mellékhatásai sokkal kevésbé ártanak, mint a nem szedésből adódó visszafordíthatatlan szív-érrendszeri változások.

AZ OTTHONI VÉRNYOMÁSMÉRÉS GYAKRAN ELŐNYÖSEBB AZ ORVOSI RENDELŐBEN MÉRTHEZ KÉPEST

Gyakran előfordul, hogy olyan egyénnél is magasabb értéket mérünk a rendelőben, akinek egyébként egészségesek a vérnyomásértékei. Ezért kortól függő gyakorisággal, de rendszeresen érdemes ellenőrizni a vérnyomásunkat, lehetőleg otthoni környezetben. Amennyiben még nem ismert a vérnyomás betegség, de a családban előfordul ilyen beteg, esetleg túlsúly is kialakult szűrés jelleggel tanácsos a rendszeres ellenőrzés. Amennyiben ismert és kezelt a magas vérnyomás, a beállítás ellenőrzése céljából javasolt a rendszeres mérés.

OTTHONI VÉRNYOMÁSMÉRÉS SZABÁLYAI

  1. A nap azonos órájában javasolt a mérés
  2. A mérés előtt 1 órával nem javasolt a dohányzás és a kávéfogyasztás
  3. Mérés előtt 2-3 percig nyugodt üldögélés javasolt
  4. A mérés alatt a mandzsetta a szív magasságában legyen
  5. A mérés alatt sem a mozgás, sem a beszéd nem javasolt, a lábak ne legyenek keresztben
  6. Mindkét karon mérjünk, közötte teljen el 1 perc
  7. Az erős vizelési inger módosíthatja az értéket

A két karon mért értékek között megengedett a 10-15 Hgmm-nyi eltérés, és az is normális, hogy a különböző napszakokban eltérő értékeket mérünk.

© IntroWeb | 2020 - Weboldal készítés, SEO