RETINOPATHIA (szemszövődmények)

Egyre nagyobb figyelmet fordítunk arra, hogy felismerésre és kezelésre kerüljenek a cukorbetegség szövődmények, mivel ezek nagymértékben befolyásolják az életkilátásokat. Ennek egyik oka, hogy sajnos manapság is gyakran a cukorbetegségre már csak a szövődmények hívják fel a figyelmet, pedig akár évtizedek óta fennáll a cukoranyagcsere zavara. Másik ok, hogy a cukorbetegség a fejlett gyógyszeres és inzulinkezelésnek köszönhetően (melynek során a vércukor csökkentés a cél), ma már jól kezelhető, sokszor több évtizede kezelt betegeket gondozunk, akiknek lehetőségük van kései szövődmények kialakulásra.

A tudomány mai állása szerint a közel normális vércukorszint (normoglikémiás állapot) megelőzi, de legalábbis késlelteti a microangiopathiás (kisereket érintő) szövődményeket, gátolja azok progresszióját. Ez azt jelenti, hogy akár a kései stádiumban felfedezett diabetes szövődményeinek rosszabbodása is lassítható a megfelelő anyagcsere beállításával, illetve a szövődmények célzott kezelésével. A macroangiopathiás (nagyereket érintő) szövődmények megelőzése csak a kiváltó okok komplex kezelésével lehetséges.

A látásromlás a leggyakoribb szemprobléma a cukorbetegek között. A későn felismert 2-es típusú cukorbetegeknél már súlyos fokú retinopathia alakulhat ki, mely vaksághoz is vezethet. Sok esetben egy véletlen szemészeti vizsgálat veti fel a diabetes gyanúját. Ezért fontos az évenkénti szemfenék-ellenőrzés tünetmentes esetben is.

A szemfenéki erek igen érzékenyek a magasabb vércukorértékekre és az érszűkületek okozta oxigén hiányra, mely miatt a kiserek fala meggyengül és apró értágulatok jelentkeznek. Későbbi stádiumban a károsodott érfalakból folyadék, esetleg vér lép ki, ezután pedig ödémás duzzanat, vérzések, összenövések alakulnak ki. Az oxigénellátás romlik, ezért új erek jelennek meg. Ebben az esetben lézeres kezeléssel megelőzhető a súlyosabb szövődmény. Mivel az időben kezdett megelőzés, esetleg lézeres kezelés biztonságosan megakadályozhatja vakság kialakulását, feltétlenül szükséges a cukorbetegek évenkénti szemfenék vizsgálata.

A retinopathia megelőzésében kiemelt figyelmet fordítunk Diabetes Centrumunkban az idegkárosodásra és annak szűrésére. Erre azért is egyre nagyobb figyelmet fordítunk, mert a legutóbbi tudományos eredmények azt mutatják, hogy azon páciensekben, akiknél kialakul akár tünetmentes neuropathia, azok fokozottan veszélyeztetettek az egyéb szív-érrendszeri szövődményekre is. Ezen eredményeket alátámasztja a Diabetes Centrum klinikai diabetológusainak nemzetközileg is elismert tudományos munkája, melyet nemcsak tudományos közleményekben, kongresszusokon publikálnak, hanem könyvkiadásra is sor került. Ezen korszerű tudás birtokában a neuropathia szűrésen kiemeltek hamarabb kerülhetnek kardiológiai, neurológiai, nephrológiai gondozásba és így elkerülhetik a fatalis következményeket.

A szövődmények ellátása általában több orvosi szakma együttműködését igényli. Az Újszeged Diabetes Centrumban ez az interdisciplinaris ellátás egyedülálló, mert mind tudományosan, mind a klinikai gyakorlati orvoslásban kiemelkedő szakorvosok állnak rendelkezésükre. A Diabetes Centrumban előzetes egyeztetés után néhány óra alatt elvégeztethetőek az évente javasolt komplex szövődményszűrő vizsgálatok.

 

KOMPLEX SZŐVŐDMÉNYSZŰRŐ CSOMAG

  • LABORVIZSGÁLAT –RIZIKÓSZŰRÉS (VÉRZSÍROK, HÚGYSAV, HgbA1c, TESTZSÍR, BMI, VÉRNYOMÁS)

  • VIZELETVIZSGÁLAT- FEHÉRJEÜRÍTÉS SZŰRÉSE

  • NEUROMETER- IDEGKÁROSODÁS SZŰRÉSÉRE

  • EKG – KOSZORÚEREK SZŰRÉSÉRE

  • DOPPLER VIZSGÁLAT – VÉGTAGI EREK SZŰKÜLETÉNEK VIZSGÁLATA
© IntroWeb | 2020 - Weboldal készítés, SEO