Telediabetológia

A cukorbetegség egyre több embert érint, jelenleg Magyarországon 10 % körüli a diagnosztizált esetek száma, de a valós előfordulási arány a WHO szerint ennek a duplája is lehet a világon. Az Újszeged Diabetes Centrumban működő háziorvosi praxisban 25% a gondozott diabetesesek aránya, mely feltehetően a rendszeres szűrővizsgálatoknak és a fokozott gondozási tevékenységnek köszönhető.

Az egyre növekvő számú betegeknek nyújt kényelmes és hatékony megoldást a világviszonylatban is új telediabetológia. Ez a páciensek számára rengeteg időt és pénzt takarít meg, a kezelőorvos számára pontos naplózott adatbázist jelent, mely hatékonyabbá teszi a kezelést, így segít a szövődmények megelőzésében, vagy azok progresszióját lassítja. Külföldön már régebb óta alkalmazzák a telediabetológiát, hazánkban még újdonságnak számít, de az Újszeged Diabetes Centrum szakorvosai, dietetikusa és diabetes edukátora elkötelezett e cukorbetegek minél korszerűbb és hatékonyabb kezelésében. Ebben fontos szerepet játszik, hogy a páciensek életminősége érdemben ne változzon és mégis jól kezelt legyen a cukorbetegségük, életkilátásaik egészséges társaikhoz hasonlóak lehessenek.

A telediabetológia segítségével az otthoni vércukormérő eszközzel mért adatokból táblázatok, grafikonok készíthetőek, melyekkel könnyen áttekinthető a pontos anyagcsere állapot. Így a gondozott cukorbetegek anyagcseréjének naprakész ellenőrzése és a mindennapi élet orvosi segítségét adja anélkül, hogy személyes orvos-beteg találkozás rabolná a gyakran aktív korú, teljes életre vágyó páciensek idejét.

A vércukormérés eredményeiből grafikonok készítéséhez szükséges mobilapplikáció elérhető és letölthető a következő címen itt.

A telediabetológia különösen hasznos számos élethelyzetben, amikor a vércukorszint felügyelete különösen fontos. Az újonnan felfedezett cukorbetegségnél az otthoni vércukormérés a kezelés beállításához, vagy már ismert diabetes terápia módosításához, terhesség alatt, műtét után, külföldi tartózkodás esetén vagy jelentősebb életmód változtatásnál nyújt kiváló segítséget. De mindenkinek ajánlható, aki szeretné biztosan tudni, hogy egészséges tartományban van az anyagcseréje, és nagy eséllyel nem fenyegetik a cukorbetegség rettegett szövődményei.

A telediabetológia az étkezési naplóhoz hasonlóan rögzíti a vércukormérés adatait és továbbítja a kezelőorvosnak, aki visszajelzést is tud küldeni a tennivalókról, esetleg diéta, terápia módosításról a kétirányú kommunikációnak köszönhetően. A telediabetológiával csökkenthető az orvosi vizitek száma és ezzel a váróban eltöltött idő, illetve az utazás ideje is csökkenthető, ami nagyobb kényelmet biztosít a páciens számára anélkül, hogy elveszítené az orvosi kontrollt. Azoknak is melegen ajánlott, akik eddig a napi tevékenységük mellett nem tudtak elég időt fordítani a diétára és a rendszeres szakorvosi kontrollra, így a kezelésük nem optimális, valószínűleg szövődményeik alakulnak ki, vagy a kialakult eltérések egyre gyorsabban progrediálnak, romlanak.

Elektronikus vércukornapló vezetéséről további információ érhető el a következő címen, inzulinkezelés alatt álló cukrobetegek részére itt, tablettával kezelt cukorbetegek részére itt.

A telediabetológia alkalmazása lehetővé teszi, hogy a páciens jobban megfigyelhesse a különböző szénhidráttartalmú ételekre adott egyéni válaszát.  Így ugyan továbbra is korlátok között, de mégis hasonló táplálkozást tud kialakítani, mint a helyes életmódot folytató egészséges társai, mely akár kevesebb lemondást, vagyis könnyebben betartható diétát jelent. A telediabetológai segítségével jól követhetőek a sportolás során bekövetkező vércukorváltozások, mely nemcsak a túlsúlyt befolyásolja előnyösen, hanem a jobb fizikai állapotot eredményez, illetve biztonságot ad, hogy mely tevékenység végezhető biztonsággal és hatékonyan. Ezek által javul a diéta betartása, fenntartható az egészséges fizikum, és az egészségesekét közelíti a cukoranyagcsere is.

Amennyiben többet szeretne tudni ezen D-cont vércukormérő eszközökről - melyek nálunk is megvásárolhatók - a következő címen további információkat talál itt.

 

TELEDIABETOLÓGIA AJÁNLOTT

 1. gestatios diabetessel diagnosztizált kismamáknak
 2. prediabetes esetén
 3. újonnan felfedezett 2-es típusú diabetes esetén az optimális terápia beállításához
 4. akik szeretik rendszerezetten látni a vércukorértékeiket
 5. akik ennek megfelelően tudnak figyelni az egyéni diétájukra, így a korábbinál kissé tágabb mozgásteret kapnak a táplálkozásban és a mozgásban
 6. akik nem szeretnének több korlátot az életmódjukban, mint hasonló korú nem diabeteses, egészséges életmódot folytató társaik
 7. innovátorok, akik a hagyományos vércukornapló helyett szívesebben használnak új, digitális megoldást

 

TELEDIABETOLÓGA ELŐNYEI

 1. otthoni vércukorkontroll orvosi felügyelettel
 2. egyszerű használat a pl. D-cont Magor, D-cont Nemere és a D-cont Etalon segítségével
 3. napi történések rögzítése a naplóba telefonos applikáció vagy számítógép segítségével
 4. biztonságérzet javulása a diéta, a terápia tekintetében

 

TELEDIABETOLÓGIA MENETE

 1. orvosi konzultáció a kezelés meghatározására
 2. otthoni telediabetológiai napló vezetése
 3. az elektronikus adatok elküldése a kezelőorvosnak
 4. ezek alapján akár telefonos konzultáció vagy digitális formában egyeztetés a diétáról, esetleg szükséges terápiamódosításról
 5. a táblázat segítségével grafikus formában könnyen nyomon követheti a páciens maga is a vércukorértékeit
 6. egyénre szabott diéta és terápia meghatározás

© IntroWeb | 2020 - Weboldal készítés, SEO