Pályázatok
Lada Szilvia
Lada Szilvia
Dietetikus MSc
Diabetológiai szakdietetikus, Táplálkozástudományi szakember, táplálkozási szaktanácsadó
Tanulmányok:
1997. - Élelmezésvezető - HIETE Egészségtudományi Főiskola - Budapest
2009. - Dietetikus BSc - Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar - Budapest
2013. - Táplálkozástudományi MSc -  Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar - Budapest
2025. - Diabetológiai szakdietetikus - PTE- ETK- Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar- Posztgraduális képzés, Pécs
 
 
Munkahely:
2009- Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Dietetikai Szolgálat
2012- Egyéni vállalkozó dietetikus.
 
Diabeteológiai szakdietetikus szakképzettség:
A diabeteológiai szakdietetikus képes egyénre szabott étrend megtervezésére, összeállítására az egyén egészségi állapotát figyelembe véve. Alkalmas táplálkozási prevenciós stratégiák megtervezésére és kivitelezésére, terápiához igazodó étrendek kialakítására, továbbá megfelelő dietoterápiás ajánlásokat fogalmazzon meg akár szövődményekkel, társbetegségekkel küzdő diabéteses betegek számára.
 
A diabetológiai szakdietetikusi szakképzettség birtokában képes, illetve alkalmas:
 
  • Képes az egyén életmódját elemezve rizikófaktorok megállapítására, életmód tanácsadásra, egészségfejlesztési programok kidolgozására.
  • Képes egyénre szabott megelőző, egészségfejlesztő, dietoterápiás programok összeállítására, megszervezésére és kivitelezésére.
  • Képes táplálási tervet és programot összeállítani szénhidrát anyagcserezavarral küzdő betegek részére.
  • Képes elősegíteni és támogatni egészséges étkezési minták elsajátítását.
  • Képes a tápláltsági állapottal kapcsolatos egyéni célok elérésére és fenntartására.
  • A dietoterápia segítségével képes az egyéni glikémiás, vérnyomás- és vérzsírcélértékek támogatására.
  • Képes táplálkozási szolgáltatás biztosítani egyéneknek, teameknek, csoportoknak.
  • Képes szűréseket, méréseket, követést és monitorozást végezni cukorbetegek között.
  • Képes hatékony, integrált, korszerű és tudományos alapokon nyugvó táplálkozási intervenciót megvalósítani.
  • Képes egyénre szabottan oktatni a betegséggel kapcsolatos ismereteket a legkülönbözőbb közösségekben (iskolák, iskola utáni programok, klubok).
  • Képes részt venni terápiás és kutató teamek munkájában, képes hatékonyan alkalmazni a megszerzett ismereteket és a bizonyítékokon alapuló elveket a kliensek és páciensek adatainak értékelésénél, ezen csoportok bizonyos értékeinek (pl.: laborlelet, antropometriai értékek) analízisére, közlésére és interpretálására.
  • Képes ismereteit és jártasságát a dietetika területén a szakmai szervezetek gyakorlati standardjainak, valamint szakmai előírásainak megfelelően alkalmazni.
  • Képes programokat megtervezni, vezetni, értékelni és ismertetni a táplálkozási kutatások eredményeit.
  • Képes tanítani a táplálkozást a betegeknek és családtagjaiknak, felhasználva a gyakorlati tapasztalatokat (pld. élelmiszer nyersanyag vásárlás, ételkészítés, tartósítás, hatékony fogyókúrás eszköz, különböző lehetőségek a testtömeg normalizálására, a vércukor értékek normál szinten tartására)
  • Képes szintetizálni a tudományos adatokat, lefordítani a gyakorlat nyelvére, és közzétenni a szakmailag releváns és megalapozott információkat a média különböző területein (internet, TV, írott sajtó).
  • Képes az étrend módosítására különböző megbetegedések esetén képes dietoterápiával kezelni a diabeteses akut krízisállapotokat.
 
Kitüntetések, díjak:
Munkatársaimmal 2013-as Astellas díjat nyertük el az év egészségügyi szakdolgozói csapataként.

Társasági tagság:

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)
Magyar Diabetes Társaság (MDT)
Magyar Gasztroenterológiai Társaság (MGT)
Magyar Mesterséges Táplálási Társaság (MMTT)
 
Tudományos tevékenység:
Rendszeres részvétel tudományos konferenciákon (MDOSZ, MDT, MMTT, MGT).
Egészségnapokon a prevenció területén is több rendezvénynek aktív tagja vagyok.
MDOSZ Terápiás Dietetikus Munkacsoport tagja
MMTT - OPT szekció vezetőségi tag

Tevékenységek
Több éves klinikai gyakorlattal rendelkező dietetikusként főbb területem a diabetológia, gasztroenterológia, anyagcsere betegségek az allergiás és emésztőszervi megbetegedések.
 
2014- TÁMOP-6,2,5 -.r.-1311-2014-0001 Egészségesebb egészségügyért - ,,Szervezeti hatékonyság fejlessztése az egészségügyi ellátórendszerben - Területi együttműködések kialakítása"
2018-2020 - EFOP-1.8.2-17  "Alapellátási Prevenciós többletszolgáltatások Sándorfalva, Szatymaz, Dóc  településeken"  Alapellátásban Praxisközösség tagjaként Dietetikusi feladatok ellátása. Háziorvosok munkáját segítve mind a prevenció mind a meglévő betegségek kezelésének étrendi kiegészítésében.

Publikációk:
 
2012-2014-ig Élelmezésvezetők szaklapjában havonta megjelenő cikkek írása.  
Táplálkozási attitűdöt formáló beteg edukációs program kidolgozása és bemutatása – Új diéta – 2014/08
Reflux és diéta – gyomorsavbántalmak felismerése és kezelése – Dr. Rosztóczy András, Lada Szilvia - Gasztroenterológia – SpringMed Kiadó 2018
Beteg Iránytű – csontritkulás magazin 14-15. oldal – AMGEN 2018.03.13.
A funkcionális gasztrointesztinális tünetekkel érkező betegek interdiszciplináris támogatása – Dr. Róka Richárd, Dávid Anett, Lada Szilvia, - Új Diéta – 2022/4.
 
© IntroWeb | 2025 - Weboldal készítés, SEO