Receptek húsvétra

Receptek húsvétra

Cukorbetegek által is fogyasztható finomságok a közelgő ünnepre

Húsvéti sonka

 

Egy éjszakán vagy akár egy napon át áztassuk vízben a sonkát, ha lehet, cseréljük közben a vizet. A sonka az áztatás révén veszít a sósságából és puhább lesz. Tiszta, hideg vízben, ami ellepi, lassú tűzön, fedő alatt tegyük fel főni a sonkát. Egy 1,5 kg-os sonkát átlagosan 2-2,5 órán át kell főzni. A főzés után húzzuk le a tűzről, és saját levében hagyjuk kihűlni a sonkát. A főzővíz tetejéről kanállal szedjük le a megdermedt zsírt, s csak aztán emeljük ki a sonkát.

 

100 g tápanyagtartalma

Energia            Fehérje           Zsír      Szénhidrát

140 kcal          15 g                 8 g       1 g

 

Tojásba töltött friss bulgursaláta

 

1 adag tápanyagtartalma:

 Energia            Fehérje           Zsír      Szénhidrát

220 kcal          14 g                 5 g       18 g

 

Hozzávalók 5 adaghoz

 

150 g kápia paprika (1 db),

100 g kigyóuborka (1 ujjhossznyi),

100 g bulgur,

10 db tojás,

1 marék friss metélőhagyma,

1 marék friss petrezselyemzöld,

1 marék rukkola,

1 tk. olívaolaj,

só.

 

A recept elkészítése

 

A tojások tetejét (hegyesebb végét) eltávolítjuk egy késsel vagy tojáspreparálóval (a héját nem dobjuk ki), majd kiöntjük belőle egy tálba a tojást. A bulgurt 2,5 dl sós vízben puhára főzzük. A tojásokat felverjük, kevés olívaolajon megsütjük, majd apró kockára vágjuk. A friss fűszernövényeket finomra vágva a tojással együtt a megfőtt bulgurhoz keverjük. A rukkolát durvára, a kápia paprikát és az uborkát apró kockára vágva adjuk hozzá a tojásos bulgurhoz. Ízesítjük sóval, majd egy órát hagyjuk a hűtőben. A tojások héját 1-2 perc alatt lobogó vízben kifőzzük, így fertőtlenítve a baktériumoktól. Belekanalazzuk a tojások héjába a bulgurt, így tálaljuk. Ha a tojás-skalpolástól idegenkedünk, hagyjuk ki azt a lépést, és kis üvegtálakba vagy egyszerűen csak salátalevélre halmozva tálaljuk ezt a színes és nagyon finom tojásos bulgursalátát.

 

 

Nyúlraguleves

 

1 adag tápanyagtartalma:

 Energia            Fehérje           Zsír      Szénhidrát

201 kcal          19 g                 10 g     8 g

 

Hozzávalók 6 adaghoz

 

500 g nyúl-apróhús vagy -combfilé,

200 g sárgarépa,

100 g fehérrépa,

100 g karalábé (1 kisebb),

100 g vöröshagyma,

100 g tejföl (12%-os),

50 g zeller,

2 gerezd fokhagyma,

1 ek. olívaolaj,

1500 ml víz,

1 cs. petrezselyemzöld,

fehérbors,

babérlevél,

só.

 

A recept elkészítése

 

A sárgarépát, fehérrépát, zellert és karalábét megtisztítjuk és 1×1 cm-es kockára daraboljuk, a petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát apró kockára vágjuk, majd egy lábasban kevés olívaolajon lepirítjuk. A húst apró kockára vágjuk, és hozzáadjuk a hagymához. Fűszerezzük sóval, borssal. Alaposan átpirítjuk, belerakjuk a kockára vágott zöldségeket, kicsit még tovább pirítjuk. Felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet és puhára főzzük. Végül a forró levesből folytonos keverés mellett lassan, óvatosan a tejfölhöz csorgatunk néhány merőkanálnyit, hogy a hőmérsékletkülönbség megszűnjön. A levest lehúzzuk a tűzről, és az immár majdnem leves hőmérsékletű tejfölt beleöntjük. Megszórjuk a finomra vágott petrezselyemzölddel, és lassú lángon egy-két perc alatt készre forraljuk.

 

 

 

Gombával töltött rozmaringos pulyka hercegnőburgonyával

 

1 adag tápanyagtartalma:

Energia            Fehérje           Zsír      Szénhidrát

314 kcal          40 g                 6 g       24 g

 

Hozzávalók 4 adaghoz

 

500 g pulykamell,

500 g burgonya,

300 g csiperkegomba,

200 ml szárnyas-alaplé,

50 g vöröshagyma,

10 ml olívaolaj,

2 db tojás,

1 gerezd fokhagyma,

szárított rozmaring,

szerecsendió,

őrölt bors,

só.

 

A recept elkészítése

 

A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd finomra vágva lepirítjuk az olajon. Amíg pirul, a gombát megmossuk, és az almareszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a lepirult vöröshagymához, sózzuk, borsozzuk, és megvárjuk, míg elpárolog a leve. Beletesszük egy turmixgépbe, szórunk hozzá egy kis szárított rozmaringot, és egynemű péppé turmixoljuk. A pulykát megtisztítjuk, nyitott szeleteléssel ujjnyi vastagra szeleteljük. (A nyitott szeletelés azt jelenti, hogy egy vastagabb húsdarabot többszörös bevágással és forgatással úgy vágunk fel, hogy a lehető legnagyobb területű, egyben kiteríthető szeletet kapjuk belőle. Ez lehet csak egyszeri bevágás, ha nem túl vastag a hús. A nyitott szeletelés pontos meghatározása: ha egy kisebb, de vastagabb szelet húsból nagyobb szeletet szeretnénk készíteni, akkor fektessük a húst a vágódeszkára, majd azzal párhuzamosan vágjuk be középen annyira, hogy a két szelet ne váljon szét egymástól. Majd a két szeletet hajtsuk szét, így az eredetinél kétszer nagyobb hússzeletet kapunk.) Mind a két oldalát sózzuk, borsozzuk, majd rákenjük a gombapépet és feltekerjük egy roláddá. (Tipp: ha szebb formájú roládot szeretnénk kapni, érdemes egy éjszakára műanyagfóliába, majd alufóliába tekerni, és így szép rolád formája lesz.) A húsroládot egy magas falú hőálló edénybe (esetleg kisebb jénai tálba) helyezzük, ráöntjük az alaplevet, és lefedve pároljuk 180 fokra előmelegített sütőben 15 percet. Ezután levesszük a fedelét, és 15–20 perc alatt készre sütjük. Közben a burgonyát alaposan megmossuk, és héjában feltesszük főni. Amikor puha, leöntjük a főzővizet és kihűtjük a burgonyákat. Nem szabad hideg vízzel öblíteni, áztatni. Amikor kihűlt, meghámozzuk és burgonyanyomón áttörjük. Hozzáadjuk a tojásokat, ízesítjük sóval, borssal, egy pici szerecsendióval, és így keverjük krémes állagúvá. Habzsákba töltjük és csillagcső segítségével egy sütőpapírral bélelt tepsire nyomunk egyforma szép halmokat. 200 fokos sütőben körülbelül 15 perc alatt aranybarnára sütjük. A pulykatekercset felszeleteljük, és hercegnőburgonyával tálaljuk. Mindenképpen egészítsük ki friss salátával.

 

Sonkás pulykamájrolád

 

1 adag tápanyagtartalma:

Energia            Fehérje           Zsír      Szénhidrát

109 kcal          13 g                 5 g       2 g

 

Hozzávalók 10 adaghoz

 

100 g vékonyan szeletelt gépsonka,

500 g pulykamáj,

100 g vöröshagyma,

3 db tojássárgája,

5 ml olívaolaj,

1 tk. majoránna,

fehérbors,

só.

A recept elkészítése

 

A májat megtisztítjuk és feldaraboljuk, a vöröshagymát apró kockára vágjuk, egy serpenyőben olajat pirítunk, rátesszük a hagymát és a májat, ízesítjük majoránnával és fehérborssal. Ha megpirult, egy turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a tojások sárgáját és a sót, és alaposan összeturmixoljuk. Habzsákba töltjük. Műanyag fóliát leterítünk az asztalra, ráhelyezzük egymást fedve a sonkaszeleteket. A sonka szélességében kinyomjuk a masszát és feltekerjük, végeit behajtogatjuk. Jó szorosan körbetekerjük alufóliával. 160 fokra előmelegített sütőben, gőzfokozaton sütjük 1 órán keresztül. Ha megsült, kihűtjük, pirítóssal és nagy adag friss salátával fogyasztjuk. Gőzös sütő nélkül is el tudjuk készíteni. Ekkor egy hőálló tál aljába vizet töltünk és ebbe tesszük bele a befóliázott tekercset. 150 fokon 1 órát sütjük-pároljuk.

 

Tojással töltött hús őzgerincben

 

1 adag tápanyagtartalma:

Energia            Fehérje           Zsír      Szénhidrát

170 kcal          25 g                 7 g       –

 

Hozzávalók 6 adaghoz

 

500 g darált csirkemell,

pulykamell vagy karaj,

5 db tojás,

3 ek. lenmagpehely,

3 gerezd fokhagyma,

1 ek. olívaolaj,

fűszerpaprika,

őrölt bors,

só.

 

A recept elkészítése

 

A darált húst ízesítjük sóval, fűszerezzük borssal, finomra vágott fokhagymával és fűszerpaprikával. Alaposan elkeverjük, majd hozzáadunk egy tojást, ezután a lenmagpehellyel alaposan összegyúrva, lefóliázva hűtőben pihentetjük. A maradék 4 tojást sós vízben keményre főzzük, lehűtjük, és megtisztítjuk a héjától. Az őzgerincformát kikenjük olajjal (vagy ha kicsit kopottabb, kibéleljük sütőpapírral), majd az aljára és a szélére egy vékony rétegben belenyomkodjuk a darált hús harmadát. Belehelyezzük a tojásokat, ezután a maradék hússal beburkoljuk a tojásokat. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25–30 percig sütjük. Ha kisült, a formában kihűtjük, majd egy óvatos mozdulattal kifordítjuk a formából. Felszeletelve tálaljuk. Friss salátával, zöldséges bulgurral, barna rizzsel kínáljuk, de tökéletesen megállja a helyét szendvicsben is.

 

 

Diétás-túrós epertorta

 

Hozzávalók:

25 dkg tehéntúró

20 dkg zabpehely

2 dl habtejszín

2 ek zselatin

2 ek eritrit

2 dl joghurt

1 citromból nyert citromhéj

1 dl tej

1 csipet só

20 dkg eper

Tetejére: 10 dkg eper

 

Elkészítése:

A túrót összekeverjük az eritrittel,, joghurttal, vaníliás cukorral, citrom reszelt héjával, sóval, majd óvatosan összeforgatjuk a felaprított eperrel és a zabpehellyel.  A tejet egy kisebb edénybe öntjük, elkeverjük benne a zselatint, és kevergetve addig melegítjük, amíg elolvad benne a zselatin. Amikor már folyós, akkor levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk pár percig. Közben a tejszínt keményre felverjük. A zselatinos tejet, majd a felvert tejszínhabot a túrós keverékhez adjuk, és összekeverjük. Az egészet egy 26 cm-es tortaformába öntjük, és pár órára hűtőbe tesszük. Miután megdermedt, rátesszük egy tálcára, és félbevágott eperrel díszítjük a tetejét.

 

A torta 1/12 részének tápanyagtartalma

 

Energia            Fehérje           Zsír                  Szénhidrát

169 kcal          8,8 g                7,8 g                15,3 g

 

 

 

 

források: 

Receptbeküldő: Dömőkné Salamon Csilla, megjelent az Újszeged Egészségközpont Receptfüzetében 2020-ban

 

Kovács Bence receptjei, megjelent a Diabetes • 2022/1. számában

 

 

 

 

 Kellemes húsvétot kíván az Újszeged Egészségközpont!

 

© IntroWeb | 2020 - Weboldal készítés, SEO