Világszínvonalú műtéttel mentették meg a csecsemőt Szegeden

Világszínvonalú műtéttel mentették meg a csecsemőt Szegeden

Orvosunk, Prof. Dr. Rovó László és az Ő általa vezetett orvosi team olyan életmentő műtétet végzett, amit a világon még senki sem csinált! KÉPGALÉRIÁVAL!

Hétfőn kontrollra érkezett a 6 hónapos gyermek, akinek kezeléséről és állapotáról a rektor beszélt lapunknak.

"Az orvosi kezelések történetében nem volt még olyan beavatkozás, mint amelyet a 8 hónapra született külföldi kislány esetében végeztünk el. Egyetlen lépessel kellett megoldanunk egy háromszoros, légútban lévő szűkületet"

– így kezdte a beszámolót Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora, az SZTE SZAKK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika vezetője arról a világszínvonalú beavatkozásról, amellyel megmentették a koraszülött gyermek életét.

Az elmúlt évtizedek során kifejlesztett eljárásukat gondolták tovább azért, hogy a koraszülött, légcsőkanült kapott kislányt megmentsék, aki 2-3 hónapos korában úgy érkezett a szegedi klinikára, hogy néhány hónapon belül lélegeztetetlenné vált volna. Rovó László elmondta, a vizsgálatok során vették észre, hogy nem csupán gyűrűporc fejlődési rendellenességről van szó, hanem a korábbi beavatkozások miatt további két szűkület is kialakult a gyermeknél, ami miatt nem jutott levegő a légutakba.

"Korábban már végeztünk 1-2 napos gyermekeken hasonló műtétet, de olyan speciális helyzettel még nem találkoztunk, hogy egy lépésben kelljen megoldani a légutak három szakaszon történő elzáródását. De elvállaltuk, mert úgy éreztük, hogy a világszínvonalúan képzett csapatunk képes rá, mint ahogy arra az egyedülálló altatási technológiára, majd intenzív osztályos kezelésre is, amelyre a szüksége volt a gyerek kezeléséhez"

– emelte ki az operációt végző Rovó László.

Hétfőn, két hónappal a műtét után kontrollvizsgálatra érkezett szüleivel a hat hónapos gyerek, aki mosolyogva, csillogó szemekkel fogadta a kíváncsi újságírókat és fotósokat. Rovó László közölte, láthatóan egészséges gyerek, aki a szűkületek nélkül született társaihoz hasonlóan megtanulhat beszélni és úszni is, tehát ugyanolyan életfeltételek biztosítottak most már számára is, mint az egészségesen világra jött babáknak.

"Egy innovációt hajtottunk most végre, ilyet még nem csináltak máshol, főleg nem ilyen életkorban. Ha átveszik más egészségügyi intézmények, akkor megoldódik azoknak a betegeknek a sorsa, akiknek egyébként a szűkület miatt légcsőkanülre van szüksége, ami lehetetlenné teszi azt, hogy megtanuljanak beszélni, hiszen a légút és a gége szét van választva. A beavatkozás bármely életkorban elvégezhető"

– magyarázta a tanszékvezető egyetemi tanár.

Rovó László beszámolt arról is, hogy hazánkban egyre többen küzdenek légútban lévő szűkületekkel, Szegeden jelenleg 20 gyerek vár operációra, a felnőttek számát pedig inkább nem is említette. Megjegyezte, a koronavírus-járvány miatt egyre több ilyen panaszos van, ráadásul a vírus miatt a tüdejük sem működik teljes kapacitással, viszont a helyzetükre épp az olyan innováció jelenthet megoldást, mint amelyet most fejlesztettek ki a néhány hónapos gyermek megmentése érdekében.

Az Újszeged Egészségközpont orvosa a tudomány legkorszerűbb eljárásaival mentette meg egy kisgyermek életét!

Forrás: delmagyar.hu

Világszínvonalú műtéttel mentették meg a csecsemőt Szegeden
01
00
© IntroWeb | 2020 - Weboldal készítés, SEO