Háziorvosi rendelés aktualitásai

Háziorvosi rendelés aktualitásai

Háziorvosi rendelés aktualitásai
 
2024. FEBRUÁR 5-től a háziorvosi rendelés az alábbiak szerint működik:

   Munkanapokon 8.00-10.00

 

Kizárólag a személyes jelenléti rendelési időben zajlik a kérések intézése.

Rendelési időn kívül, munkanapokon 8.00-16.00 között elsősorban sürgős, életveszélyes panasszal hívhatják a 30/467-9799 számon a doktornőt. 

 

Más telefonszámon, pl. a magánrendelés 30 /440-1161 számán nem kapnak háziorvosi ellátást, nem érdemes azt hívni!

 

Személyes találkozás előzetes telefonos panaszegyeztetés és időpont megbeszélése után lehetséges. Kérném Önöket, ha panaszuk van,  elsősorban a rendelési idő elején jelentkezzenek e-mailben vagy a 62/434-125 számon, vagy csak életveszély esetén a 30/467-9799 számon!

 

  Az e-mailes és telefonon üzenethagyós gyógyszerrendelés, egyéb ügyintézés továbbra is működik munkanapokon, munkaidőben.

 

A 30/467-9799 szám csak életveszély elhárítására szolgál!

 

 

A zökkenőmentesebb ellátás érdekében az alábbi dokumentumok ismét  intézhetőek:

  1. jogosítványok egészségügyi alkalmasságának meghosszabbítása
  2. angol nyelvű védettségi igazolásokat jogszabály szerint csak 2021.  június 30-ig kellett érvényesítenünk, ezért  ilyet nem áll módunkban  már kiadni, helyette 
  3. Az uniós védettségi kártya az alábbi linken elérhető:
    https://www.diabetescentrumszeged.hu/haziorvosi-hirek/unios-digitalis-covid-igazolvany.html
     
  4. a beutalóköteles rendelésekhez a beutalókat előzetes egyeztetés után előkészítjük, és a patikában átvehetőek. A kivizsgálásokat lehetőleg ne most intézzék, a halasztható ellátások máris esetlegesen elérhetőek, és folyamatosan csökken az állami egészségügyben igénybe vehető ellátások köre
  5. nem beutalóköteles rendelések: szemészet, bőrgyógyászat, fogászat, urológia, fül-orr-gégészet
  6. a leletekre papíralapon nincs feltétlen szükség, mivel az EESZT-ben minden orvos minden adatot megtalál. Nem szükséges ezen leleteket személyesen behozni a rendelőbe, elegendő telefonon jelentkezni és átbeszéljük a teendőket.

 

 

Kérem előzetesen időpontot egyeztetve jelenjenek meg a rendelőben!
A legtöbb egyéb kérés, kérdés előzetes telefonos egyeztetés után megoldható.

 

 1.  Kérjük fokozottan tartsák be, hogy bármilyen panasz, kérés esetén olvassák el a háziorvosi fülön a Covid-fertőzéssel kapcsolatos teendőket először. Elsősorban életveszélyes panasz esetén telefonos orvosi konzultáció lehetséges a 30/467-9799 számon. Az eddig megszokottak szerint igyekszünk továbbra is távolról segítséget nyújtani. Mindannyiunk biztonsága érdekében továbbra is csak akkor  jelenhetnek meg a rendelőben, ha előzetesen telefonon egyeztettünk időpontot.


Amennyiben olyan panaszok jelentkeztek, melyek Önök szerint személyes orvosi vizsgálatot igényelnek vagy Covid-gyanúsak, kérem hívják a fenti városi számot, lehetőleg reggel 8-9 -ig.

  1. Ha a beszélgetés során eldől, hogy mégis személyes találkozás indokolt, egyeztetett időpontban a rendelőben lehetséges találkozás.
  2.  Ha van lehetősége, gyógyszerigényét, kérését, a címre írja meg. Az utóbbi hónapokban ez a mód kiválóan működött, teljes körűen engedélyezett a távolsági gyógyszerrendelést és betegellátást. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy pontosabb információkat adjanak az igényükről, és mi is megfelelően és gyorsan dolgozzunk. Ezzel szükség esetén hosszasabban is kommunikálhatunk. Ha ez sem elégséges, személyes beszélgetést egyeztethetünk, kölcsönösen megfelelő időpontban. Amennyiben rendelkeznek e-mail címmel, erre van lehetőség például videóhívás segítségével.
  3. Aki csak teheti - bár nincs aktuális kérése, panasza – kérem írjon egy bejelentkező e-mail üzenetet a fenti címre, hogy lehetőségem legyen Önöket értesíteni fontos tudnivalókról. Ehhez az adatvédelmi szabályok a rendelőben megtekinthetőek.
  4.  8-12 óra között történt egyeztetések gyógyszerírásról az adott napon megvalósíthatóak , az ezt követően leadott igények következő munkanapon 12 óra után elérhetőek az EESZT segítségével a patikákban. A gyógyszerrendelésekre és kérésekre igyekszünk rövid e-mailben reagálni, hogy értesüljenek arról, ha érdemes a patikába menni.  
  5. Csak rendelési időben tudok ellátást biztosítani személyes jelenléttel: így a halasztható ellátások rendelési időn kívül nem valósulnak meg! A Covid-fertőzöttek ellátását igyekszem továbbra is folyamatosan biztosítani, de kérem, hogy ilyen panasszal is igyekezzenek a rendelési időt betartani! Akinek ilyen jellegű panasza van, többségében már a nap első felében is tapasztalja azt, amennyiben csak a nap második felében jelentkezik, akkor elsősorban az ebben a cikkben alább található vény nélküli szerekkel kezelhető másnap reggelig. A panaszok fokozódása esetén pedig mindenképpen az SBO-ra kell bemenni!
  6.  Biztosan a rendelőben tartózkodunk minden munkanap a fent megadott rendelési időben. Akinek nincs lehetősége e-mailben kommunikálni, továbbra is egész nap hagyhat rövid, egyértelmű üzenetet a 62/434-125 számon.
  7.  A táppénzes papírokat tesszük a Pingvin Patikába, ahol személyesen átvehetik.
  8. Hurutos panasz esetén (torokfájás, orrfolyás, köhögés, fejfájás, izomfájdalom, hőemelkedés vagy láz akár egyikének jelentkezése), táppénzes állományba vétel maximum a panaszok jelentkezésétől számított 1 napon belül! 
  9. Akinek bárhol pozitív teszteredménye születik, kérem azonnal értesítsen, hogy a kiegészítő kezelésről dönthessünk.
  10.  COVID-19 fertőzésre jellegzetes panaszok esetén:                                    hívhatják a 30/467-9799 számot, de előtte kérem kövessék az alábbiakat:

https://www.diabetescentrumszeged.hu/haziorvosi-hirek/covid-fertozeshez-kapcsolodo-teendok-es-favipiravir-tudnivalok.html

 

 

Lázzal, torokfájással, száraz köhögéssel, hátfájdalommal járó panaszok esetén érdemes C-vitamint, fájdalom-lázcsillapítót szedni először. A lázcsillapítók közül a diclofenac tartalmú szerek (Flector, Nurofen, Advil) kifejezetten ajánlottak, mivel a vírus ellen a szervezetben zajló immunválaszt több ponton kedvezően befolyásolják. Lázcsillapító hatásúak, de akkor is érdemes néhány napig rendszeresen szedni, ha láz nélkül zajlik a betegség.

Az Aspirin nem jelent előnyt a véralvadási zavar miatt kialakuló szövődmények megelőzésében, hiszen az artériás rendszerben fejti ki a vérrögképződés gátlást, míg a Covid-19 vírus a vénás rendszerben okoz vérrögképződési zavart. Erre a megfelelő terápia az alacsony molekulasúlyú heparin-származékok injectiós alkalmazása, azoknál, akiknél a koruk vagy alapbetegségük miatt fokozott a rizikó ilyen szövődmények megjelenésére, akkor pozitív tezst esetén a felhőbe teszem. Háziorvosként csak átlagos támogatással írható, emelt támogatást csak adott szív-érrendszeri betegség esetén belgyógyász vagy neurológus szakorvos adhat.

Ajánlott a D-vitamin nagy dózisban (jelen tudásunk szerint 3-4 naponta 30000 NE) és cink kiegészítő használata, mely a legutóbbi tudományos eredmények szerint kedvezően befolyásolják a betegség lefolyását. Amennyiben az orrfolyás is vezető tünet bármelyik orrspray, ha a köhögés is fokozódik, vénynélkül köptető, pl. Prospan, Rhinathiol, Mucopront, Ambroxol kedvező hatású lehet. Ezeket a részben vényköteles gyógyszereket tesszük a "felhőbe", ha jelzik a panaszokat felénk. Amennyiben 3-5 napon túl is láz, vagy egyéb tünetek fokozódása jellemző, érdemes ismét orvoshoz fordulni. 

Az oltatlanoknak, vagy 40 feletti oltottaknak javasolt lehet még Budesonid hatóanyag tartalmú inhalatív szer, ami vényköteles, akinek úgy ítélem meg a kockázatokat, a jelentkezéskor a felhőbe teszem.  A több évtizede ismert vírusellenes szerekkel (Isoprinosine, Viregyt) vizsgálatok zajlanak, kedvező hatást bizonyító eredmények még nincsenek, és hivatalosan egyik sem jóváhagyott a kezelésben.

A legfontosabb, hogy ilyen esetben is vállaljunk önkéntes karantént, egyrészt ne fertőzzünk meg másokat, illetve ha mégis egyéb fertőzésünk zajlik, ne találkozzunk potenciálisan Covid-19 pozitív személyekkel.  A koronavírus lehet még veszélyesebb, ha többféle fertőzést kell egy időben leküzdenünk.

AJÁNLOTT KIEGÉSZÍTŐ KEZELÉS COVID POZITIVITÁS ESETÉN:

 

 


A Covid-19 fertőzésről igen sokféle tudományos eredmény is rendelkezésünkre áll.

Tapasztalataink a praxisban azt mutatják, hogy az esetek  többségében kellemetlen influenzaként vészelik át azok, akik valamilyen oltást kaptak. Erre akkor a legnagyobb az esély, ha 3-4 oltással rendelkeznek. Továbbra is előfordul, még az Omikron variáns esetén oltottan is, hogy valódi alapbetegség nélkül komolyabban megbetegszenek és hetekig elhúzódó panaszokkal küzdenek, fulladnak, köhögnek, terhelésre fáradékonyak, vissaztérően lázasak és fáj a fejük. Ennek esélye a kor előrehaladtával nő. Sajnos valóban nem lehet előre tudni, hogy ki szerencsés, és ki szerencsétlen a vírussal való küzdelemben. Egyre nagyobb beteganyaggal rendelkezve, a  Covid 19-en átesett betegek utóvizsgálatai sorra azt mutatják, hogy sajnos nemcsak időseknél zajlódhat súlyos szövődményekkel ez a fertőzés.

Egyre többeknél fiatal korban és ismert betegség nélkül is későbbi szervi károsodások mutathatóak ki. Ezek a szövődmények akár kialakulhatnak olyanoknál is, akiknél tünetszegényen zajlik a fertőzés. Ezen eltérések későbbi hatását az életkilátásokra még nem ismerhetjük.

Fenti eredmények miatt javasolt, hogy továbbra is minden lehetséges védekezést érdemes megtenni a fertőzés elkerülése érdekében. Ha mégis megfertőződnek, a felgyógyulás után érdemes laborvizsgálatot és a szaporodó tudományos eredmények alapján kardiológiai vizsgálatot végeztetni, annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak, semmilyen hosszútávú szövődménnyel nem kell számolniuk.

 

Akiknél az akár életveszélyes fokozott immunreakció jelentkezik, a korábbinál hamarabb és akár néhány óra alatt válságos állapot alakul ki. Erre leginkább gyanúsnak a kitartó magas láz mondható. Sokaknál csak torokfájás és hátfájdalom jelentkezik, akár napokig. Korábban igen gyakori jellegzetes tünet volt az ízérzés és a szaglás elvesztése, az utóbbi mutánsoknál ez kevésbé jellegzetes. Az elhúzódó tüneteknél akár bizonyos vérvételi értékek is mutatják a kóros immunfolyamatot, mely jelezheti a kórházi ellátás szükségességét. Ilyen esetben az SBO-t kell felkeresni. 

AZ EGÉSZSÉGÜGY ÚJRA INDÍTÁSÁRÓL

  1. Az emelt/kiemelt támogatással írható kedvezményes gyógyszerigazolások lejárata esetén a legtöbb klinikán nyújtanak telefonos segítséget, és postázzák az érvényes javaslatokat.
  1. Szakorvosi kontrollvizsgálatra csak akkor szükséges beutalót vinni, ha egy évnél régebben jártak az adott rendelésen, egyébként az utolsó kezelőlappal kell  időpontot egyeztetni.  
  1. Amennyiben jogosítványuk egészségügyi alkalmassága lejárt, a fent megadott mobilszámon egyeztethetünk, hogyan tudjuk megoldani a meghosszabbítást. Ne feledjék, hogy akinek kardiológiai gondozást igénylő betegségei vannak, vagy kezelt cukorbetegek, szükséges a friss szakorvosi javaslat, mely szerint nem ellenjavallt a jogosítvány meghosszabbítása.

 

  1. Vérvétel a szakrendelőben is kötelező telefonos időpontegyzetetéssel délután 13-15 óra között. (140 főt vállalnak) Az Újszeged Egészségközpontban a várónkban előzetesen egyeztetett időpontban, egyszerre csak egy-két pácienssel 3000 Ft/ vérvétellel lehetséges a laborvizsgálat.
  2. Háziorvosi térítéses és magán szakorvosi beutalóval 1.000 Ft vérvételi költséggel minden az SZTE Központi Laborjában elvégeztethető laborérték meghatározását kérheti nálunk az alábbiak szerint:

https://www.diabetescentrumszeged.hu/hatterunk/vervetel-laborvizsgalat

     7. Ezt a SZTE Klinikai Laborjába visszük, és másnap az ügyfélkapun is látható, vagy az Elektronikus Rendszerben megtekinthetjük, igény esetén e-mailben továbbítjuk. A lelet nyomtatása jogszabály szerint a vizsgálatot végző intézmény feladata, ez esetben a SZTE Központi Laboré. Időpontegyeztetés kötelező a 30/440-1161 számon munkanapokon 8-19 óra között.

     8. Amennyiben mégis személyes szakorvosi vizsgálatot szeretne, és nem szeretné kivárni a bizonytalan állami egészségügyi  ellátás idejét, számtalan kiváló szakorvosunk áll rendelkezésre magánrendeléseinken. Ezekről a Munkatársaink menüben tájékozódhat. A magánorvosi ellátások előnye az is, hogy a szakvizsgálat során, vagy azt követően sokkal hamarabb juthat további vizsgálatokhoz, szükség esetén fizikoterápiás kezeléshez, ráadásul a tömeget elkerülve és a fertőződés esélyét mérsékelve.

© IntroWeb | 2020 - Weboldal készítés, SEO