Állapot vagy betegség az inzulinrezisztencia?

Állapot vagy betegség az inzulinrezisztencia?

A cukorbetegség előszobája az inzulinrezisztencia.

ÁLLAPOT VAGY BETEGSÉG AZ INZULINREZISZTENCIA?

 

Becslések szerint a magyar lakosság 60%-ánál van jelen inzulinrezisztencia, ami a cukorbetegség előszobája. A nyugati életstílus egyre inkább az inzulin hatásának gyengüléséhez vezet, aminek a 2-es típusú cukorbetegség a végállomása, ez pedig az érelmeszesedés folyamatának gyorsításával egyre fiatalabb életkorban okoz szív-érrendszeri betegségeket.

Az inzulinrezisztencia (IR) a szénhidrátanyagcsere-zavarok közé sorolandó, jelenleg hivatalosan nem betegség. A folyamat lényege, hogy a testünk bizonyos sejtjei, szövetei „ellenállóak” (rezisztensek) az inzulinnal szemben, ezért nem tudja az inzulin a feladatát ellátni. Az inzulin feladata többek között, hogy a vérben található cukrot a sejtekbe juttassa, és így biztosítsa az anyagcseréhez az energiát. Inzulin rezisztens sejt pl. a zsírsejt is, mennél több van a testben, annál inkább jellemző, hogy hiába fogyasztunk megfelelő mennyiségű szénhidrátot (és így cukrot), kellő inzulinhatás nélkül a sejtek „éheznek”. A vérben maradt cukor miatt a szervezet kompenzál, fokozott inzulintermelésre utasítja a hasnyálmirigyet.

Hosszabb távon ez a folyamat az inzulin termelő képességet rontja, mivel a hasnyálmirigy béte-sejtjei (inzulintermelők) kimerülnek. Ez a folyamat vezet évek alatt oda, hogy átlagos étkezések után is jelentősen magasabb vércukorértékek alakulnak ki, ráadásul órákkal az étkezés után is kórosak az értékek. Ez a jelenség annál kifejezettebb, minél jelentősebb a túlsúly, a nagyobb mennyiségű zsírsejt jelenléte miatt. Az IR többségében évekig-évtizedekig nem okoz panaszt, csak a szoros anyagcsere-kontroll deríti ki. A szív-érrendszeri szövődményeket fokozó hatásával azonban mindvégig számolnunk kell.

Tévhit azonban, hogy ez az eltérés csak túlsúlyos, elhízott egyéneket érinthet. Tény, hogy őket előbb-utóbb érinti a fokozatosan kialakuló cukorbetegség a fent leírt okok miatt. De friss kutatások bizonyítják, hogy sok egészséges testsúlyú fiatal esetében korai vizsgálatokkal kimutatható az eltérés. Különösen azoknál érdemes figyelni, ahol a felmenőket időskori cukorbetegséggel kezelik, akár csak diétával. Felnőtt korba lépnek azok is, akiknek az édesanyját a terhessége során már kötelezően szűrték ilyen irányba. Azokat a fiatalokat is érdemes szűrni, akiknél az anya terhességi cukorterhelésénél bármilyen probléma felmerült, vagy esetleg 4 kg feletti születési súllyal érkeztek.

A szűrés igen egyszerű. A szakma ma a HOMA indexet használja, melyet úgy számolnak, hogy az éhomi vércukor és inzulinszint szorzatát elosztják 22,5-tel. Ha ez a hányados 2 felett van, akkor IR igazolható.

Az olyan esetekben, amikor akár a családi háttér vagy az egyéni rizikófaktorok felvetik az IR gyanúját, cukorterhelést érdemes végezni, melyet ki lehet egészíteni egyéb vizsgálatokkal, inzulin meghatározással. Ez mintegy két órát vesz igénybe, éhomi vérvétel után 75 g kimért cukor elfogyasztását követően 30-60-90-120 perces vérvételekkel. Erre indokolt esetben szakképzett diabetes edukátorunk vezetésével van lehetőség a Diabetes Centrumban kellemes körülmények között, egyénileg.

Azért lényeges erről minél többet beszélni, mert fontos lenne, hogy a cukorbetegség kialakulása előtt diagnosztizálható legyen ez az állapot. Az orvostudomány jelen állása szerint helyes életmóddal, az étkezés optimalizálásaval ez az állapot gyógyítható, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása akár évtizedekkel későbbre tolható.

Fiatal, gyermekvállalás előtt álló pácienseknél pedig ennek ismeretében akár a kötelező 24. heti cukorterhelést jóval korábban érdemes elvégeztetni. Ennek oka, hogy a várandósság előnytelenül befolyásolja a cukor anyagcserét, és a terhesség előtti még éppen normális értékek a terhesség előrehaladtával romlanak, így a magzat akár hónapokat tölt előnytelen anyagcsere környezetben, ami a fejlődését károsan befolyásolja.

Az IR kezelése alapvetően az inzulirezisztenciát csökkentő táplálkozás és életmód elsajátítása, melyhez a Diabetes Centrumban mind diabetológustól, mind dietetikustól részletes információkat kaphatnak.

 

 

© IntroWeb | 2020 - Weboldal készítés, SEO