MI OKOZZA AZ INZULINREZISZTENCIÁT?

MI OKOZZA AZ INZULINREZISZTENCIÁT?

A kiváltó okok közül leginkább a táplálkozás szerepe ismert. Természetesen a leglényegesebb tényező ennek az állapotnak a kialakulásában a helytelen életmód és táplálkozás, de számtalan kevésbé ismert tényező is szerepet játszik.

MI OKOZZA AZ INZULINREZISZTENCIÁT?

 

A kiváltó okok közül leginkább a táplálkozás szerepe ismert. Természetesen a leglényegesebb tényező ennek az állapotnak a kialakulásában a helytelen életmód és táplálkozás, de számtalan kevésbé ismert tényező is szerepet játszik.

Mozgáshiány

Ha nem mozgunk eleget, akkor ellustulnak az izomsejteken levő receptorok, melyek szabályozzák a cukor bejutását az izomsejtekbe. Ezeknek a működéséhez inzulin szükséges. A rendszeres mozgás aktiválja őket, így kevesebb inzulin elég a vércukorszint csökkentéséhez. Ez azért is lényeges, mert így kevésbé merülnek ki a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjei, idősebb korra is megfelelő maradhat a termelés.

Stressz

Stressz során a szervezetben a kortizol nevű hormon termelődik, amely emeli a vércukorszintet. Ezt a szervezet többlet-inzulintermeléssel próbálja csökkenteni, ami ha tartós, akkor az inzulin hatásának csökkenéséhez, illetve a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek korai elégtelenségéhez vezet. Hosszú távon a cukorbetegséget megelőző állapotok után az egyéb rizikótényezőkkel együtt cukorbetegség alakul ki.

A bélmikrobiom állapota

Az étrendünk nagy befolyással van a bélben levő mikroorganizmusokra, a bélmikrobiomra. Vannak előnyös és előnytelen hatású baktériumok, melyek aránya hatással van a testsúlyunkra és az immunrendszerünkre. A legutóbbi kutatások azt mutatják, hogy fontos úgy táplálkoznunk, hogy a bélflóra kedvezően alakuljon. Ma már sokan alkalmaznak élőflórás táplálék-kiegészítőt antibiotikum kezelés idején, mely elősegíti a bélflóra regenerálódását. Egyelőre kevésbé ismert, hogy egészségünk érdekében a mindennapokban is figyelnünk kell a bélflóra megfelelő állapotára. Természetes élőflóra forrásaink pl. a joghurt, kefír, és kimagaslóan tartalmaz előnyös baktériumokat a savanyú káposzta. A finomított szénhidrátok kedvezőtlenül hatnak a bélflórára, a rostdús étkezés sok nyers zöldséggel, gyümölccsel pedig kedvezően.

Bioritmus

Sokan megfeledkeznek arról, hogy az ép hormonális működés feltétele a megfelelő alvásidő, és a kielégítő, pihentető alvás. Az ép hormonális működés feltétele a nappal és éjszaka ritmusának megfelelő életritmus. A legutóbbi kutatási eredmények azt mutatják, hogy felnőttek esetén mind a napi 6-8 óránál több, mind az ennél kevesebb alvásidő is kedvezőtlen az anyagcserére és a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatára vonatkozóan. Sokan dolgoznak váltott műszakban, mely egyfajta stressz a szervezet számára, mely a hormonrendszer működését is megzavarja. Sajnos sokan csak nyugtatóval, altatóval tudnak aludni, mely nemcsak a hozzászokás miatt kedvezőtlen, hanem mivel általában megváltoztatja az alvásritmust, így nem kellően pihentető az alvás, és kedvezőtlen a hormonális rendszerre és az anyagcserére gyakorolt hatás is.

 

Vegyi anyagok

Környezetünkben sajnos nagyon sok olyan vegyi anyag található, amelyek befolyásolják a hormonok hatását, így az inzulinét is. Állatkísérletek igazoltak az utóbbi időben olyan anyagokat, melyek egyértelműen inzulinrezisztenciát okoznak. Ma már lehetetlen kiküszöbölni ezeknek az anyagoknak a bevitelét, de amennyire lehet, ajánlatos vegyszermentes zöldséget, gyümölcsöt vásárolni, kerülni a félkész ételeket, egyéb mesterséges anyagokat tartalmazó élelmiszereket.

Inzulinrezisztencia kezelése

Az inzulinrezisztencia kezelése során nem elegendő a megfelelő diéta kialakítása, hanem az összes eddig említett tényezőre hatnunk kell. Ezek a szempontok az egész népesség számára fontosak lennének, de nagyon nehéz változtatni a szokásokon. Ennek ellenére fontos, hogy a kivizsgálás megtörténjen, és amennyiben igazolódik az inzulinrezisztencia, egyeztessünk diabetológussal és dietetikussal a teendőkről, hogy minél később jelentkezzen a cukorbetegség.

A kezelésben ma egyetlen hivatalosan elfogadott hatóanyag áll rendelkezésre, a metformin, mely javítja az inzulin hatását a máj-és izomsejteken. A bélben csökkenti a cukor felszívódását, így a testsúly-kontrollban is szerepet játszik. A 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt új gyógyszerek egy része is javítja az inzulin hatását, de ezekkel még kevés a tapasztalat. Jelen szabályozás nem teszi lehetővé alkalmazásukat inzulinrezisztencia esetén, de várható, hogy a további kedvező tudományos tapasztalatok után ezek is biztonságosan adagolhatóak lesznek.

A nem vényköteles hatóanyagok közül a mioinozitolról igazolódott, hogy kedvezően befolyásolja az inzulinrezisztenciát, így táplálék-kiegészítőként, megfelelő mennyiségben hasznos lehet.

 

 

 

 

© IntroWeb | 2020 - Weboldal készítés, SEO