Milyen sportot végezzen egy cukorbeteg?

Milyen sportot végezzen egy cukorbeteg?

A rendszeres fizikai aktivitás nagyon fontos a cukorbetegség kezelésében. Nemcsak az inzulin hatékonyabb felhasználását segíti elő a szervezetben, hanem vércukorszint-csökkentő hatása is lehet, akár még órákkal az edzés után is. A testmozgás segít a testsúly- és a stresszkezelésben is, és összefügg a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával.

A mozgástípust 2 fő résre tudjuk bontani, aerob és anaerob. A kettő közötti fő különbségek a következők:

 • a tevékenység elvégzéséhez szükséges oxigén
 • a tevékenység hossza és intenzitása
 • a mozgáshoz szükséges "üzemanyag" forrása

Mindkét típus kínál előnyöket, ugyanakkor bizonyos kihívásokkal is jár a cukorbetegek számára. Ezért nagyon fontos a helyes sportolás megtalálása.

-Minden típusú edzés egyformán hat a vércukorszintre?

-Természetesen nem!

 Az alábbi táblázatokon, amelyek ugyan azt ábrázolják különféleképpen, megérthetjük a lényeget! Látszik, hogy milyen irányba változik az adott sport hatásra a cukor!

 (Riddell MC et al. Lancet Diabetes Endocrinol 5:377-90, 2017)

 

 

Az aerob edzés

Az aerob edzéshez oxigénre van szükség az energia előállításához. Tekintse ezt úgy, mint egy olyan tevékenységtípust, amelyet emelt légzésszámmal tarthatunk csak fenn. A mérsékelt intenzitású tevékenységek, mint a tempós séta, a kocogás és az úszás, aerob gyakorlatoknak számítanak. Az ilyen típusú edzés során a szervezet a vérből származó glükózt használja üzemanyagként. Ez azt jelenti, hogy 30 perc vagy több ilyen jellegű mozgás után a vércukorszint csökken. A rendszeres aerob tevékenység csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Az benne a nagyszerű, hogy bárhol végezheti. Sétáljon a kutyával. Próbáljon meg egy gyors kocogást egy közeli parkban. 

Tippek aerob edzéshez:

 • Orvosa segítségével tapasztalja ki, kell-e csökkenteni a szokásos inzulinmennyiséget az edzés előtt. 
 • Ismerje az alacsony vércukorszint jeleit. Ha 30 percnél tovább edz, nagyobb a kockázata a hipónak.
 • Ha a vércukorszint edzés közben túl alacsony lesz, legyen készenlétben nálad gyors felszívódású szénhidrát (szőlőcukor, gyümölcslé, stb.).

 

Anaerob edzés: 

Az anaerob gyakorlat abban különbözik az aerobtól, hogy nincs szükség ennek során oxigénre az energia előállításához. Az anaerob gyakorlat általában intenzívebb. Azok a tevékenységek, amelyek csak rövid ideig tarthatók fenn, mint például a súlyemelés, anaerobnak minősülnek. Ahelyett, hogy a véráramból származó glükózt használnák fel, az izmok tárolt glikogént használnak fel a test táplálására. Az olyan saját testsúlyos gyakorlatok, mint a fekvőtámaszok, a guggolások, nagyszerű módjai annak, hogy anaerob gyakorlatokat végezzen akár otthon is, anélkül, hogy el kellene menni az edzőterembe.

 

Tippek anaerob edzéshez:
 • Orvososa segítségével tapasztalja ki, mennyit kell módosítani (vagy kell-e) az inzulinadagon egy ilyen edzés előtt. Az intenzív fizikai erőfeszítés gyakran megemelheti a vércukorszintet. inzulinszintet.
 • Ügyeljen folyamatosan a vércukorszintjére. A vércukor gyorsan megemelkedhet, ha magas intenzitású edzést végez. Ellenőrizze ezért gyakran. Ne feledje, hogy a hiperglikémia hatással lehet a teljesítményére.

Mindkét edzés típusra szükség van! Az optimális egészséghez mind az aerob, mind az anaerob tevékenység fontos. A cukorbetegeknek törekedniük kell heti körülbelül 150 perc aerob edzésre és heti két vagy három anaerob gyakorlatra is. Az inzulin adagolása, a szénhidrátbevitel és a testmozgás egyensúlyba hozása némi kihívást jelenthet. De ne csüggedjen. Egyre könnyebb lesz, ahogy kitapasztalja. Vizsgálatok szerint, ha az edzést bemelegítés után anaerob mozgásformával kezdjük, majd areobbal folytatjuk, akkor a legkisebb az esély a vércukor ingadozásra.

 

De nézzük is meg, hogyan néz ki élőben a cukormérő szenzorral. Személyes megjegyzésekkel:

A testmozgás és az 1-es típusú diabétesz kezelése: Kihívás 2019. április 27-én, 22 óra alatt:

 1. A túravezető azt mondta nekem 07:00-kor, hogy 09:30-kor indulunk, így 100% bolust adtam reggelire.
 2. Aztán meggondolta magát, és 08:15-kor indultunk.
 3. Szükségem volt 90g szénhidrátra, 30 dextroz tablettára a Ben Nevis megmászásához – szörnyű!
 4. 12:00-kor a túravezető azt mondta, hogy 13:00-kor indulunk a Scafell Pike-ra, így 50%-kal csökkentettem a bolust.
 5. Nem indultunk el 14:10-ig, ezért magas lett a vércukorszintem – nem voltam boldog!
 6. Biztosra mentem, hogy betartom a Három órás szabályt a Snowdon előtt, és sikerült!

 

Jelmagyarázat:
-100% Gyors hatású inzulin standard bolus
- 50% Gyors hatású inzulin standard bolus
- Kiegyensúlyozott étkezés
- 10g Glükóz a testmozgáshoz
- Átmeneti bazális (bázis) inzulin csökkentés
- 4-5 órás túra a Ben Nevis, Scafell Pike vagy Snowdon megmászásához

Grafikon magyarázat:
A grafikonon látható a vércukorszint változása az egyes időpontokban és a különböző tevékenységek hatása a vércukorszintre.

 A napi adatsoron látszik tehát, hogy a mozgás során a cukor minden egyes fizikai aktivitáskor ingadozott, leginkább lefelé, azonban a délutáni órákban a mozgás hatására magas értéket is rögzített a rendszer. 

 

A témában kollégánk, Várkonyi Ákos tartott előadást, aki cukormérő szenzor edukátor mellett az Szegedi Tudományegyetemen tanult felső oktatásban sport és rekreációszervező-egészségfejlesztőként. Az előadása itt megtekinthető:

https://www.youtube.com/watch?v=LHKXRkw3lZQ 

Akinek kérdése van a témával kapcsolatban, vagy tanácsot szeretne kérni, kérdezze őt a videóban látható e-mail címen, vagy kérjen időpontot hozzá ügyfélszolgálatunkon keresztül. (30/4401161) 

 

 

 

 

forrás:

https://www.mysugr.com/en/blog/how-manage-aerobic-vs-anaerobic-exercise-diabetes/

egycseppfigyelem.hu

https://theglucoseneverlies.com/exercise/

© IntroWeb | 2020 - Weboldal készítés, SEO