Diabétesz szűrés

DIABETOLÓGIA

A diabetológia a cukorháztartás zavaraival, illetve a cukorbetegség megelőzésével, kezelésével és szövődmények kialakulásának megelőzésével, diagnózisával, és terápiájával foglalkozik. Tágabb értelemben a zsíranyagcsere-zavarainak, magas vérnyomásnak a szűrésével, a metabolikus szindróma komplex diétás, illetve gyógyszeres kezelésével, az elhízással is, mivel ezek az eltérések gyakran együttesen jelentkeznek. Ezek az eltérések nagyon gyakoriak, így a cukorbetegség ma már népbetegségnek számít, ennek ellenére sokszor csak akkor derül ki, ha már szövődményeket okoz.  Megkülönböztetünk 1-es típusú és 2-es típusú cukorbetegséget (diabetes mellitus). Utóbbi esetében terhességi diabetest és prediabetest (cukorbetegséget megelőző állapotokat).

 

MI AZ 1-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG?

Az 1-es típusú diabetes mellitus egy olyan többségében autoimmun betegség, melynél az immunrendszer megtámadja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Sokszor nem tudjuk miért alakul ki. A népesség kb.1 %-a érintett, bár az utóbbi időben jelentősen nő az előfordulása, az okokat nem ismerjük. Gyermekkorban és fiatal felnőttkorban a leggyakoribb, a felnőttkorban kialakulónak jobb a prognózisa. Ezen sejtek pusztulása súlyos inzulinhiányhoz vezet, a cukoranyagcsere teljes felborulását okozva. Ez az állapot nem gyógyítható, de szigorú diétával, egyre korszerűbb inzulinnal, esetleg inzulinpumpával jól kordában tartható.

Gyakori tünetei a kialakulásakor:

 • testsúlycsökkenés
 • gyakori szomjúság és fokozott vizeletürítés
 • fáradékonyság
 • fokozott étvágy
 • bőrszárazság
 • izomgörcsök

PREDIABETES (2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG MEGELŐZŐ ÁLLAPOTAI)

Emelkedett éhomi cukor (IFG): az éhomi vércukor 6.1 mmól/l fölött, de kevesebb, mint 7 mmól/l. Ezen érték esetén indokolt a cukorterheléses teszt elvégzése (OGTT). Ez esetben a 2 órás érték 7,8 mmól/l alatt van.

Csökkent cukor tolerancia(IGT): akár 6,1 mmól/l alatti éhomi érték, de a terhelés (OGTT) során a 2 órás érték 7,8-11,1 mmól/l között van.

A magas vércukorszint már akkor is károsítja a szív-érrendszert, ha a cukorbetegség még nem áll fenn, csak prediabetes. Ezért évente egyszer feltétlen javasolt ellenőriztetni a vércukorszintet, hogy a szénhidrát anyagcsere eltérés mihamarabb kiderüljön.

 

A 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG

A diabetes mellitus ezen típusa kialakulásának oka, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja a vércukorszint csökkentő hatását megfelelően ellátni, vagyis nem tudja a sejteket a cukorfelvételben segíteni. Így sejtszintű éhezés alakul ki, mivel a cukor szolgáltatna energiát a sejteknek, de az nem képes bejutni oda, mert az inzulinnak ellenállnak a sejtek. Ezt hívjuk „inzulinrezisztenciának”. Ez akár évekig tünetmentes, mert a szervezet a szokásosnál nagyobb mennyiségű inzulint termel, így a vércukorszint nem emelkedik. Az emelkedett vércukorszint akkor jelenik meg, ha a szervezet már nem tudja ellensúlyozni ezt az inzulin-rezisztens állapotot, a hasnyálmirigy inzulintermelő Béta-sejtjei kimerülnek. Az időben észrevett korai eltérések felhívják a figyelmet a későbbi betegség kockázatára, és életmódváltással, rendszeres kontrollal kitolható a hasnyálmirigy kimerülése.

Ez a típusú cukorbetegség gyakori:

 • túlsúly ( BMI 25 feletti értéke, számítása: testsúly /méterekben kifejezett testmagasság négyzete)
 • kóros elhízás (BMI 30 felett)
 • mozgásszegény életmód
 • genetikai hajlam (családban időskori cukorbetegség, elhízás, nők, akiknek 4 kg feletti súlyú újszülött volt)
 • metabolikus szindróma elemeként
 • hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek fokozott fogyasztása
 • magas vérnyomás
 • szívkoszorúér-betegség

Amennyiben felmerül, hogy ezen rizikócsoportokba tartozik vagy ehhez hasonló panaszai vannak, először laborvizsgálat javasolt.

Laborvizsgálat a rendelőben munkanapokon előzetes időpontegyeztetés után reggel ½ 6-8 óra között.

Szakmailag éhomi vérvételre ez a leginformatívabb időpont, mivel a rizikó szempontjából fontos adatok a napszaki ingadozásnak köszönhetően változhatnak és félreinformálhatnak.

A laborleletek alapján konzultáció diabetológusainkkal, szükség esetén dietetikusunkkal.

© IntroWeb | 2020 - Weboldal készítés, SEO