Zsíranyagcsere-szűrés

A zsíranyagcsere elsősorban a májban és a zsírszövetekben megy végbe, oly módon, hogy megtörténik a zsírok és a zsírszerű anyagok felépítése és lebontása. A folyamatot bonyolult szabályozó mechanizmusok irányítják, melyek részben örökletesek, részben befolyásolja a helyes vagy helytelen táplálkozás. Az anyagcserében fontos szerepe van a hormonoknak: ilyenek pl. az inzulin, adrenalin, a pajzsmirigyhormonok és a nemi hormonok. Ezek szerepe is felhívja a figyelmet arra, hogy igen fontosak a zsíranyagcserében az örökölt tényezők, hiszen a fenti hormonok működése is a családi adottságoktól függ.

A zsírsavak túlzott termelődése előfordulhat párhuzamosan, vagyis úgy, hogy minden zsírérték kóros különböző mértékben, de úgy is, hogy csak egyes értékek mutatnak eltérést.A zsíranyagcsere zavarok általában panaszt nem okoznak, de az életkilátásokra nagyon veszélyesek, nagymértékben növelik a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. 

Hiperkoleszterinémia: az összkoleszterin és az LDL-koleszterin (ártó koleszterinek) magas, melyet kísérhet normális vagy kóros HDL-koleszterin (védő koleszterin).  A legkedvezőtlenebb, ha az ártó koleszterinértékek magasak, a védőkoleszterin alacsony. Ezek az eltérések mennél kifejezettebbek, annál inkább fokozott a szív-érrendszeri kockázat. Ezek csökkentésében szerepet játszik ugyan a helyes táplálkozás, de egyes tudományos eredmények szerint csak 10% körüli csökkenés érhető el kizárólag diétával.

Hipertrigliceridémia: ha a triglicerid magasabb a normálisnál, gyakran kíséri a vércukor esetleg a húgysavszint emelkedettsége. Igen gyakori már fiatal korban ezek enyhe eltérése, mely akár a 2 típusú cukorbetegség későbbi kialakulására hívhatja fel a figyelmet. Az utóbbi években jelentős szerepet tulajdonítanak ennek a zsírmáj létrejöttében is.  Általában keményítő tartalmú ételek és az alkohol csökkentett fogyasztásával mérsékelhető a szintje, de ez esetben sem várható jelentős csökkenés csak a diétától.

Kevert zsíranyagcsere zavar: a fent említett zsírok akár mindegyike magasabb a normálisnál.

Amennyiben felmerül, hogy ezen rizikócsoportokba tartozik vagy ehhez hasonló panaszai vannak, először laborvizsgálat javasolt.

Sorbanállás nélkül laborvizsgálat Szeged és vonzáskörzetében a rendelőben munkanapokon előzetes időpont-egyeztetés után reggel ½ 6-8 óra között.

Szakmailag éhomi vérvételre ez a leginformatívabb időpont, mivel a rizikó szempontjából fontos adatok a napszaki ingadozásnak köszönhetően változhatnak és félreinformálhatnak.

A laborleletek alapján konzultáció diabetológusainkkal, kardiológusainkkal, neurológussal, hipertonológussal, szükség esetén dietetikusunkkal.

© IntroWeb | 2020 - Weboldal készítés, SEO