Terápia Covid-fertőzés esetén

Terápia Covid-fertőzés esetén

Milyen gyógyszeres terápia a leghatékonyabb Covid-fertőzés esetén 2022-ben?

Lázzal, torokfájással, száraz köhögéssel, hátfájdalommal járó panaszok esetén érdemes C-vitamint, fájdalom-lázcsillapítót szedni először. A lázcsillapítók közül a diclofenac tartalmú szerek (Flector, Nurofen, Advil) kifejezetten ajánlottak, mivel a vírus ellen a szervezetben zajló immunválaszt több ponton kedvezően befolyásolják. Lázcsillapító hatásúak, de akkor is érdemes néhány napig rendszeresen szedni, ha láz nélkül zajlik a betegség.

Az Aspirin nem jelent előnyt a véralvadási zavar miatt kialakuló szövődmények megelőzésében, hiszen az artériás rendszerben fejti ki a vérrögképződés gátlást, míg a Covid-19 vírus a vénás rendszerben okoz vérrögképződési zavart. Erre a megfelelő terápia az alacsony molekulasúlyú heparin-származékok injectiós alkalmazása, azoknál, akiknél a koruk vagy alapbetegségük miatt fokozott a rizikó ilyen szövődmények megjelenésére. 

Ajánlott a D-vitamin nagy dózisban (jelen tudásunk szerint 3-4 naponta 30000 NE) és cink kiegészítő használata, mely a legutóbbi tudományos eredmények szerint kedvezően befolyásolják a betegség lefolyását. Amennyiben az orrfolyás is vezető tünet bármelyik orrspray, ha a köhögés is fokozódik, vénynélkül köptető, pl. Prospan, Rhinathiol, Mucopront, Ambroxol kedvező hatású lehet. Ezeket a részben vényköteles gyógyszereket tesszük a "felhőbe", ha jelzik a panaszokat felénk. Amennyiben 3 napon túl is láz, vagy egyéb tünetek fokozódása jellemző, érdemes ismét orvoshoz fordulni. 

Az oltatlanoknak, vagy 40 feletti oltottaknak javasolt még Budesonid hatóanyag tartalmú inhalatív szer, ami vényköteles, akinek úgy ítélem meg a kockázatokat, a jelentkezéskor a felhőbe teszem. Amennyiben alapbetegséggel is rendelkeznek ebben a korosztályban, vagy oltatlanok, mindenképpen javasolt a favipiravir, melyhez a kötelező nyilatkozatot alább is megtalálják. A nemzetközi eredmények egy része előnyösnek találta a fertőzés kimenetelében, a késői szövődmények megelőzésében, tény, hogy vannak olyan eredmények, amelyek nem mutatták ugyanezt a kedvező hatást, de hátrányosan sem befolyásolta a betegséget. A több évtizede ismert vírusellenes szerekkel (Isoprinosine, Viregyt) vizsgálatok zajlanak, kedvező hatást bizonyító eredmények még nincsenek, és hivatalosan egyik sem jóváhagyott a kezelésben.

A legfontosabb, hogy ilyen esetben is vállaljunk önkéntes karantént, egyrészt ne fertőzzünk meg másokat, illetve ha mégis egyéb fertőzésünk zajlik, ne találkozzunk potenciálisan Covid-19 pozitív személyekkel.  A koronavírus lehet még veszélyesebb, ha többféle fertőzést kell egy időben leküzdenünk.

AJÁNLOTT KIEGÉSZÍTŐ KEZELÉS COVID POZITIVITÁS ESETÉN:

 

 


Covid-19 fertőzésről igen sokféle tudományos eredmény is rendelkezésünkre áll.

Tapasztalataink a praxisban azt mutatják, hogy az esetek  többségében kellemetlen influenzaként vészelik át azok, akik valamilyen oltást kaptak. Erre akkor a legnagyobb az esély, ha 3 oltással rendelkeznek, nem túl régen kapták a harmadikat és akik minden alkalommal mRNS vakcinát kaptak. Továbbra is előfordul, még az Omikron variáns esetén oltottan is, hogy valódi alapbetegség nélkül komolyan megbetegszenek és hetekig elhúzódó panaszokkal küzdenek, fulladnak, köhögnek, terhelésre fáradékonyak, vissaztérően lázasak és fáj a fejük. Ennek esélye a kor előrehaladtával nő, illetve a nem mRNS vakcinával oltottak esetén általában elhúzódóbb, komolyabb panaszokat tapasztalunk. Sajnos valóban nem lehet előre tudni, hogy ki szerencsés, és ki szerencsétlen a vírussal való küzdelemben. Egyre nagyobb beteganyaggal rendelkezve, a  Covid 19-en átesett betegek utóvizsgálatai sorra azt mutatják, hogy sajnos nemcsak időseknél zajlódhat súlyos szövődményekkel ez a fertőzés.

Egyre többeknél fiatal korban és ismert betegség nélkül is későbbi szervi károsodások mutathatóak ki. Ezek a szövődmények akár kialakulhatnak olyanoknál is, akiknél tünetszegényen zajlik a fertőzés. Ezen eltérések későbbi hatását az életkilátásokra még nem ismerhetjük.

Fenti eredmények miatt javasolt, hogy továbbra is minden lehetséges védekezést érdemes megtenni a fertőzés elkerülése érdekében. Ha mégis megfertőződnek, a felgyógyulás után érdemes laborvizsgálatot és a szaporodó tudományos eredmények alapján kardiológiai vizsgálatot végeztetni, annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak, semmilyen hosszútávú szövődménnyel nem kell számolniuk.

 

Akiknél az akár életveszélyes fokozott immunreakció jelentkezik, a korábbinál hamarabb és akár néhány óra alatt válságos állapot alakul ki. Erre leginkább gyanúsnak a kitartó magas láz mondható. Sokaknál csak torokfájás és hátfájdalom jelentkezik, akár napokig. Korábban igen gyakori jellegzetes tünet volt az ízérzés és a szaglás elvesztése, az utóbbi mutánsoknál ez kevésbé jellegzetes. Az elhúzódó tüneteknél akár bizonyos vérvételi értékek is mutatják a kóros immunfolyamatot, mely jelezheti a kórházi ellátás szükségességét. Ilyen esetben a II. Kórház Légúti  SBO-t kell felkeresni, ott szükség esetén a mintavétel és az ellátás is megtörténik. A favipiravir nevű vírusellenes gyógyszert 2021.március 8-tól a háziorvosok is írhatják, rendelhetik, így kérem, hogy akinél pozitivitás igazolódik, maradjunk napi kapcsolatban, elektronikusan, hogy minél hamarabb rendelhessem a gyógyszert, vagy intézkedjünk a kórházi ellátásról. 

 

© IntroWeb | 2020 - Weboldal készítés, SEO